НОВИНИ

Летище "София" на концесия за 35 години

Правителството даде ход на концесията на летище София. По думите на транспортния министър Ивайло Московски, повечето големи европейски оператори на летища са проявили интерес към сделката. Най-вероятно обаче концесионерът ще е ясен в края на годината.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
19:39, 17.05.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Концесията ще бъде за 35 години. Към момента интерес са проявили големи компании, управляващи летищата в Мюнхен, Франкфурт, Цюрих, Лион и Лондон. Още в началото след сключването на договора с избраната компания България ще получи първата вноска от 600 милиона лева, която по план трябва да покрие дълговете на БДЖ. Дотогава и Брюксел трябва да одобри тези средства да бъдат похарчени за държавната железница.

;
Ивайло Московски - министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: "Срокът на концесията за подаване на оферти ще бъде края на септември, дотогава съм да кажем на 90% съм сигурен, че ще имаме одобрената нотификация, така че ако стане факт приходът, да имаме решението и възможността да ги предоставим на български държавни железници да си разплатят задълженията".

Новият оператор ще стане ясен в края на годината. Процедурата все пак може да се забави, заради евентуални обжалвания на търга. Това означава, че и първата вноска може да бъде платена догодина.

Общият приход за държавата за целия период на концесията е 1 милиард и 200 милиона лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Намаляват делата за принудително събиране на дългове
Намаляват делата за принудително събиране на дългове
Нови портрети на Левски и Ботев в 780 училища
Нови портрети на Левски и Ботев в 780 училища