Яхнали коли, автобуси и камиони, хората бързат по магистралите. Гумите препускат край мантинелите, а дивите животните така и не могат да свикнат с връхлитащите мателни зверове, които са пълни господари върху тъмните, гладки пътеки, оградени с мантинели.

Сблъсъците с диви животни по пътищата зачествяват с напредването на отпускарския сезон. Само че никой не отстъпва - нито хората, нито животните. През последните две десетилетия пътните инциденти вземат жертви, но създават и нова инфраструктура - места, където дивите животни преминават над и под магистралите.

Началото на този тип съоръжения е поставено в Канада. През 1996-та в най-конфликтните точки на Трансканадската магистрала, която преминава и през парка Банф в Скалистите планини, са изградени 16 надземни и 38 подземни пасажа за диви животни. Още в първите години бил отчетен спад от 80 процента на произшествията с блъснати животни.

В националния природен парк годишно идват над три и половина милиона туристи, а транзитно преминаващите превозни средства са четири и половина милиона. Колите, камионите и автобусите продължили да пътуват по магистралата. Само че животните променили навиците си, благодарение на изградените пасажи. Те постепенно се доверили на сигурните пространства, по които не се допускат хора.

Първи се престрашили елените и лосовете. Те свикнали да използват редовно надземните пасажи за около година-две. За мечките гризли този процес бил доста по-продължителен. Той отнел около 6-7 години. Вълците, лисиците и други хищници пък се доверили постепенно на подземните пасажи. Днес камерите за наблюдение на преминаващите над и под магистралите животни отчитат все по-активен поток в различни посоки. А спасените животи вече са стотици хиляди.

Много страни по света последваха примера на Канада. В Европа най-голямото съоръжение от този вид е в Холандия. В Южна Корея, недалеч от Сеул, започва изграждането на огромен пасаж за диви животни, който ще свързва две планини. Въпрос на време е животните да свикнат с новите пътеки и да ги възприемат като част от естествената си среда.