НОВИНИ

Зелена светлина за строеж на газовия хъб "Балкан"

Представителите на ЕК дадоха зелена светлина за строежа на газоразпределителния център "Балкан" до Варна. Това стана по време на инвеститорска енергийна конференция, която се проведе в морската столица. На нея присъстваха най-големите световни газови компании от САЩ, Европа и Русия, дошли да се запознаят с бизнес концепциите по изграждането на хъб Балкан. Съдбата на хъба основно зависи от изграждането на газопровод до Черно море, по който да преминава руски газ. Представители на "Газпром" обаче липсваха на конференцията във Варна. Вместо тях имаше служители на руското министерство на енергетиката.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
20:01, 05.09.2016
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

България отправи официална покана към Русия и ЕК да се организира тристранна среща още тази есен, за да се изясни съдбата на хъб "Балкан".

На срещата се очаква да се изсветлят инвеститорските интереси и дали Русия възнамерява да строи газопровод до Черно море и при какви условия.

Томислав Дончев - вицепремиер и министър по европейските въпроси: При тези нива на гаранция, че това не е български, а европейски проект, че той е почнат по най-интелигентния и разумен начин, интерес ще има, още повече, че чисто технически газовият хъб дава възможност за доставка на газ от 4 или 5 източника. Пренос на гориво до хъб "Балкан" може да има още от собствени проучвания, каспийско гориво, Румъния, Гърция и Трансбалканския тръбопровод.

Томислав Дончев поясни, че проектът е отворен за инвеститори от цял свят. По думите на шефа на "Булгартрансгаз" Георги Гегов на Балканите няма газоразпределителен център, макар че се очаква търсенето да нарасне с 12% в следващите няколко години. По време на срещата във Варна на няколко пъти беше подчертана и важната роля на бъдещия хъб "Балкан" за Европа и разнообразието в източниците на доставки на гориво.

Клаус - Дитер Борхард - директор на Дирекция "Вътрешен енергиен пазар" в ЕК: Не бива да се отдава предпочитание само на газопроводите в Северна или Северозападна Европа. Това не e добро решение. Не е добре всичкият газ да се концентрира само на едно място.

Югоизточна Европа също има неотменно право да се възползва от транспорта на газ, което ще доведе от своя страна до много ползи за Балканския регион - инвестиции, нови работни места, подобряването на инфраструктурата в страните от региона и още много ползи.

Бойко Борисов - министър-председател на Р. България: Надявам се добре да сте ме чули готов съм на всички в прав текст да го кажа, няма да позволим да бъдем заобикаляни и правото ни на вето ще бъде използвано. Много на ЕС и на всички, които и тук присъстват им казах, че са ни длъжни заради нашата лоялност, дисциплина и правилна европейска политика на солидарност, защото малко и в енергетиката се получава като с бежанците - ние винаги сме били за общо европейско решение.

Според премиера хъбът трябва бързо да бъде изграден, защото в противен случай отново ще останем зависими.

Бойко Борисов - министър-председател на Р. България: На нас не ни е нужно само да ни окуражете днес, ние по природа сме си оптимисти, понякога сме песимисти, но сме надживели много империи.

Предстоят още инвеститорски срещи. По думите на премиера той е готов да се срещне и с азерите, иранците и американците, които предлагат втечнен газ.

Цената на хъба е милиард и половина евро. Ще бъде изградено дружество Газов хъб "Балкан", като 50% от акциите в него ще бъдат предложени на проявилите интерес компании.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обама и Путин не постигнаха компромис за Сирия
Обама и Путин не постигнаха компромис за Сирия
Движението в Лозенец е силно затруднено
Движението в "Лозенец" е силно затруднено