1940 метра надморска височина. По витошкия път, който се вие от хижа "Кумата" и излиза над някогашната писта "Конярника". През 50-те години на миналия век тук е имало заслон. А от 50 години заслон на Витоша не е строен. Група мислещи хора пожелаха да прекъснат тази нерадостна традиция. С подкрепата на природен парк "Витоша", на архитекти, компании, планинари, доброволци и ентусиасти те се надяват да изградят нов-новеничък Заслон в стил "Архитектура 2050".

арх. Андрея Момерин: Смел, авангарден Заслон очакваме. Очакваме да присъстват в него технологии и технологични решения, които да подпомогнат планинарите, които да подпомогнат човека в беда, които същевременно да ни позволят да се наслаждаваме на природата и на гледката.

Идейните проекти се събират до началото на юли. Предизвикателството е към хората, които искат да запазят възможно най-дълго удоволствието от красивите гледки, независимо от капризите на времето и от сезоните. Журито, което включва и чуждестранни участници, не иска да задава ограничения, а напротив - да отвори път за идеи, мечти и професионализъм. По тази причина изискванията за материалите са най-общи.

арх. Андрея Момерин: Трябва да бъдат леки, устойчиви на времето, да позволяват транспортирането и същевременно да отговарят на екологичните изисквания на планината; тоест след като и този заслон приключи жизнения си път някога във времето да можем ние да ги рециклираме, да ги употребим повторно.

Подробности за кандидатстване има на сайта bring.bg. Пет или повече предложения ще влязат във финалната фаза. Ще последва отново допитване до планинарите, до хората, които обичат природата и до чистото и неподправено мнение на децата, с които сдружението работи. До началото на октомври ще има избран проект. А след това идва ред на още предизвикателства - изкачването на елементите от заслона и сглобяването му без никакви вредни емисии.

арх. Андрея Момерин: С победителя ще работим и върху тези решения. Тоест той не просто дава една идея и ни казва "заповядайте, постройте го", а ние ще го накараме да стане част от нашия екип и да разработим цялото това решение.

"Зелена светлина" пък има намерение да следи отблизо важните етапи от инициативата "Заслонът". До реалната му поява след година.