Някъде в сърцето на Токио. ..., там където ритъмът на живот е толкова скоростен, че времето често се изплъзва.
Но зад стените на една сграда, строена преди повече от половин век, ритъмът е друг. Градската градина, която е там, е успяла да промени усещането за време и пространство.

Ето така изглежда офис градината....
Домати в конферентната зала или пък броколи на рецепцията - отдавна зеленчуците са станали част от интериора на японската фирма, която решила да наруши представите за офис като вкара природата вътре в сградата.

Градината е създадена преди 7 години и с времето доказа, че градското фермерство е възможно и в офисите. „Фермата“ е разположена в 9-етажна сграда, като за растителността е отделена площ от около 4 хиляди квадратни метра. Но зеленчуковите кътове са пръснати навсякъде - по коридорите, в помещенията, на терасите...

Постижението на офис-градинарите наистина е завидно. Те отглеждат над 200 вида растения. Умело се справят с грижите за лимонови и портокалови дървета, за патладжани, тикви, маракуя и .... ориз. А в градинари са се превърнали и повечето служители на компанията.

Сградата определено се вписва в определението „зелена“. Градината не е само във вътрешността на постройката. Тя обхваща и фасадата, където от саксии растат плодови дървета. Пресни и винаги свежи зеленчуци - те отдавна са в менюто на служителите от японския офис. А собствениците казват, че за тях здравето на работещите в компанията е най-важно. Но качествената храна не е единствената цел.
Ръководството на компанията се надява с градината да промени мисленето на все повече хора и да ги убеди, че храната може да се отглежда и в градовете, и дори в офисите.

Зеленчуци направо от бюрото? Защо не!? Японските служители доказаха, че идеята не е лоша и че природата може да съжителства и със сиви сгради.