Невидимият убиец. Той не спира да взема жертви. За Франция те се оказаха 48 хиляди годишно. Да, толкова хора умират всяка година там заради мръсния въздух.

проф. БРЮНО УСЕ, белодробен специалист

Има индикатори, които потвърждават връзката между пиковете на замърсяване на въздуха и увеличаване на заболяванията, хоспитализациите и спешните случаи.

Александра Жентил, на 43 години, запален гмуркач, почитател на природата и на здравословния начин на живот. Диагнозата й е рак на белите дробове.

АЛЕКСАНДРА ЖЕНТИЛ

Белодробният специалист беше категоричен, че съм жертва на мръсния въздух. Каза ми, че това е лош късмет, защото има хора, които пушат с години, а аз не съм пушила никога през живота си.

По данни на организацията „Дишай", в 139 дни през 2013-та година, нормите на замърсяване на въздуха в Париж са надминавали допустимите. През последните години бяха направени много промени, за да се подобри качеството на въздуха във френската столица. Но за хората с белодробни заболявания, мерките не са достатъчни.

АЛЕКСАНДРА ЖЕНТИЛ

Когато съм край морето, нямам никакви симптоми. Когато плувам, когато вдишам чист въздух, всичко това изчезва... Но когато се върна тук, симптомите се връщат - запушен нос, усещане за задушаване и кашлица, която не спира.

За първи път в историята на Франция 30 души заведоха дело срещу властите заради мръсния въздух.

АЛЕКСАНДРА ЖЕНТИЛ

Бясна съм. Понякога си казвам, вземай плакат и върви пред пред Парламента. Какво може да се случи? Най-лошото е да ме арестуват.


Съдебната битка може и да е символична, но тези 30 души няма никакво намерение да се отказват, докато въздухът не стане по-добър.

проф. БРЮНО УСЕ, белодробен специалист
Много хора ще кажат, как разбираме, че тези хора умират заради мръсния въздух. Да, трудно е да се обясни. На челата на тези хора не изписано „жертва на замърсяването". Много е трудно да накараш хората да осъзнаят, че замърсяването съкращава живота и предизвиква заболявания.

Средно 15 месеца по-малко живот. Според професор Усе, това е присъдата, която получават масово хората от големите градове.