Вероятно е божие провидение! Търсил подходящото място дълго. Неведоми са пътищата, отвели Джулиано Маури до горите край Тренто, в Северна Италия. Там той поставил основите на своята жива катедрала.

Природата винаги вдъхновявала Маури. Обичал да работи с естествени материали, но мечтата му била да изгради храм. Започнал "строежа" през 2001 г.

Катедралата се простира на площ от 650 квадратни метра. Дълга е около 28 метра, а височината ѝ достига до 21 метра. Месеци били нужни на Маури, за да изгради конструкцията.

В 42 колони засадил дръвчета габър. В тях вплел 600 клони от кестен и лешник. Изчислил че, след 15 години скелето ще се саморазпадне и клоните ще оформят живите стени на катедралата.

Смъртта настигнала Маури преди катедралата да е завършена. Италианският творец си отишъл от този свят 8 години след като започнал строежа на храма. Но творението му продължава да се развива и след като създателят му е напуснал този свят. За него се грижат природата и вярата, вплетени в уникална нарастваща структура.