На Седмицата на модата в Берлин едно от централните дефилета беше на екологично чисти дрехи. Темата е една от най-важните тази година, когато новините са доминирани от промените в климата, успехът на "зелените" партии и движението на шведската активистка Грета Тунберг. Модната индустрия също разбира, че трябва да се променя.

Текстилното производство е второто по значимост за замърсяването на околната среда. Млади и нови марки показаха алтернатива в германската столица. Още от 2009 година на Седмицата на модата в Берлин се отделя специално внимание на екологията.

Затова и на важния първи ред на ревюто, запазен за зведи и звездички, естествено се вписваше депутатът в Бундестага и бивш министър от "Зелената партия" Ренате Кюнаст.

Вниманието приковаха дънковите облекла. За техния плат по принцип се изисква много вода, а производството уврежда околната среда. На подиума се видя, че може и чрез рециклиране на стари да се създават нови и хубави дънкови дрехи. Ясната естетична линия е минимализмът или простотата. Тя обаче може да бъде многолика.

Берлинските дизайнери показаха, амбиция да върнат значението на модата и да я освободят от краткотрайността на сезоните.