НОВИНИ

Зелените площи в парк "Бедечка" ще бъдат запазени максимално

Зелените площи в старозагорския парк "Бедечка" ще бъдат запазени максимално и обособени в парк. Това стана, след като общинският съвет в Стара Загора одобри внесеното от кмета предложение за промени на Общия устройствен план в частта му за "Бедечка". Казуса е от над 10 години и бе предшестван от поредица протести. Проведе се и местен референдум, при който 85 % от гласувалите категорично настояха за запазване на парка.

bnt avatar logo
от Д. Петкова
16:52, 28.09.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Промените на Общия устройствен план на града бяха приети с мнозинство от общинския съвет. Така зелените площи ще бъдат запазени, а застрояване ще има само в южната част на парка, където няма ценни дървесни видове.

Собственици на имоти, които попадат в територията на парка ще бъдат обещетени с други терени или отчуждени. Основната цел на общинското ръководство е постигане на баланс между природозащитниците и собствениците. Защитниците на зелените площи обаче останаха недоволни от решението.

Милка Колдамова - Сдружение "Запазете Бедечка": Не, не съм доволна, но изборът тежи на тях, не на нас. Нашия избор винаги е бил парк и зелени площи и еднакво отношение към абсолютно всички - да не са ощетени по някакъв начин малките, автентичните наследници там в този парк.

Недоволството си от приетия план изразиха и собственици на имоти в "Бедечка". Според тях с него се удоволетворят интересите само на собствениците, които притежават големи имоти в южната част на парка.

Тотка Славова - собственик: Как може да се говори за някаква справедливост. Не се смята, че ний сме живи хора, нас никой за нищо не ни е търсил да ни пита или да покаже как изглежда този план в действителност, който е законният. Какво друго мога да кажа - пак трябва да се занимаваме със съда.

Новия общ устройствен план може да се обжалва в 7-дневен срок. Ако няма възражения, той влиза в сила

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България иска по-достъпно финансиране в земеделието
България иска по-достъпно финансиране в земеделието
Командирът на ВМС: Няма място за притеснения за сигурността на морската граница
Командирът на ВМС: Няма място за притеснения за сигурността на морската граница