Зеленият ринг в София ще се изпълнява поетапно. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

© БГНЕС

Днес Фандъкова, транспортният министър Росен Желязков и главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков представиха трасето на велосипедна алея от ВТУ „Тодор Каблешков” до гара „Пионер”.

При представянето Фандъкова посочи, че територията е собственост на НКЖИ с принципал министерство на транспорта. „Заедно с министъра Росен Желязков сме, защото аз се обърнах към него с искането тази територия, след приемането на плана, да бъде предоставена на Столичната община. Това е територия с площ над 60 декара, дължината на участъка е над 3 км и получих неговото съгласие”, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че това е първият участък от „Зеленият ринг”, който искат да изградят и целта, на който е да могат всички квартали, през които минава Зеленият ринг, да имат връзка с парковете на града.

„Изключително интересен, много важен обект за развитието на София като зелен град. Заедно със зелени клинове и със зеленият пояс около София това създава едно цялостно решение на връзките на хората по най-екологичния начин и разбира се, за подобряване качеството на атмосферния въздух в града”, посочи тя.

Министърът на транспорта Росен Желязков посочи, че става въпрос за повече от 60 декара територия. „В рамките, на която велоалеите, разбира се, ще бъдат основната функционалност на градската мобилност, но 60% от тази територия ще бъде за озеленяване, т.е. това ще бъде наистина зелена територия, паркова територия, в която ще може да се развие цялостната концепция за градска мобилност, за предвижване с всички немоторни превозни средства, които вече трайно се настаняват в столицата, а скоро и в други градове”, заяви министърът.