НОВИНИ

​Земеделски производители готвят протест срещу законопроект за нефтопродуктите

29 земеделски организации се обявиха срещу приобщаването им към законопроекта за регулиране на икономическите дейности с нефт и нефтопродукти. Според земеделците текстовете създават непосилна финансова и административна тежест за тях. Ако не бъде спрян спорния текст, земеделските производители са готови да блокират улици с тежката си техника в знак на протест.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Антоанета Чакандракова
19:51, 20.03.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Ангел Вукодинов отглежда 17 000 декара зърнени култури в Пловдивско. На година земеделският производител зарежда около 120 тона гориво за машините, с които обработва земята. Той и колегите му купуват дизел от лицензирани търговци, които отговарят на всички законови изисквания. Горивото се декларира директно в приходната агенция.

Ангел Вукодинов – зърнопроизводител: Ние ежегодно правим пълни детайлни дневници за всели литър гориво къде и как сме го разходвали. Тези дневници се подават и в Министерството на земеделието и в Агенция "Митница".

Според законопроекта всички фирми, които искат да търгуват, превозват или складират течни горива трябва да имат задължителна регистрация. Освен това се предвижда да доказват солиден собствен капитал и да предоставят банкови гаранции в полза на държавата. За производителите промяната ще предизвика трудност и в инфраструктурно отношение.

Ангел Вукодинов – зърнопроизводител: На практика няма как да зареждаме по бензиностанциите, защото от една страна сме ограничени от наредби, които ограничават движенията на извънгабаритни машини по републиканската пътна мрежа, а от друга страна чисто практически тези машини понякога имат вместимост един тон гориво и е ясно, ако застане една такава машина на интензивна бензиностанция каква опашка би се образувала най-малкото.

Ако не бъдат изключени от спорния текст земеделците предвиждат да протестират като изкарат тежката си техника по улиците на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приемните семейства във Варна не достигат
Приемните семейства във Варна не достигат
​Зимата се завърна, села в Русенско останаха без ток, има и затворени пътища
​Зимата се завърна, села в Русенско останаха без ток, има и затворени пътища