Земеделски производители се събраха на протест пред Народното събрание срещу еднодневните трудови договори, които влязоха в сила миналата година. Според тях процедурите в момента са тромави и затрудняват работата им. Те настояват за по-облекчени правила за наемането на временни работници. Проверките за трудови договори в селското стопанство вече са започнали. Санкцията за работник без договор е от 1 500 до 15 000 лв.

Земеделци от няколко града на страната се събраха пред парламента, за да поискат отмяна на еднодневните договори с мотива, че губят прекалено много време и пари при оформянето на документацията. Предложиха алтернативен вариант - осигуровките да се заплащат в края на сезона, а работните часове да се записват в дневници, които да се заверяват от Инспекцията по труда.

Петър Гуглев, земеделски производител: "Представяте ли си имате 30 декара домат. 10-15 човека работят по пет минути, колко са. Ако първият влезе в 8:00 часа на нивата, 15-ият в колко ще влезе, в 9 30 часа".
Петко Димов, земеделски производител: "Ти не може да седиш на полето, когато вали дъжд. В 7:00 часа пишеш договора в 8:00 часа почва да вали, ти ги връщаш работниците. 20 души... 20 договора горят".

Според производителите еднодневните договори се осчетоводяват много трудно. За счетоводство се плаща минимум по 10 лв. на работник.

Стоян Кузев, земеделски производител: "Това е непоносимо бреме, което няма как да бъде понесено. Тези хора ще фалират, ще стегнат багажа и ще заминат в чужбина".

Исканията на земеделците бяха връчени на председателя на парламентарната комисия по земеделието и храните Румен Христов. Той обясни, че вчера комисията е решила да предложи промени в закона, според които фермерите да могат да отлагат до 14 дни сключването на трудовите договори. Това щяло да ги облекчи.

Румен Христов, председател на Комисията по земеделието и храните в НС: "Това можахме, това направихме. Не сме водеща комисия. Водеща е комисията по труда и социалната политика, надявам се и тя да го подкрепи и скоро да влезем в пленарна зала".

За утре е насрочена нова среща на протестиращите с народните представители.