Как да опазят овощните насаждения от нови и малко известни вредители и правилното оглеждане на дръвчетата.Това бяха основните теми, с които земеделски производители от Кюстендилско се запознаха на семинар организиран от Института по земеделие в Кюстендил. Стопаните бяха информирани и за възможности за подпомагане по мерките от Програмата за развитие на селските райони.

Кюстендил

По време на семинара експерти разясниха за болести по сливата, ябълката и черешата ,които оказват икономически щети на стопанствата както и за борбата с тях. По думите на доц.д-р Анелия Борисова от скоро в региона се разпространява опасен вредител, който унищожава дръвчетата.

доц.д-р Анелия Борисова- експерт в Института по земеделие –Кюстендил: "Това е „Друзуфила сузуки“, която е икономически важна и нов карантинен вид за нашата държава и нашия регион. И как се борите с него? - Ами борбата е първо чрез мониторинг, наблюдения и след това и уловки и химически средства."

Земеделски производители казаха, че не само различните болести, но и природата често оказва негативно влияние на дръвчетата.

Николина Иванчева - земеделски производител: "Какви са вашите проблеми във вашето стопанство?- Ами сушата и сланите."

За да получат добра реколта, земеделските стопани се запознаха и с важни пръскания, които трябва да направят през пролетния сезон. Някои от стопаните се оплакаха, че субсидиите, които получават от държавата, са двойно по-малки, от направените разходи по отглеждането на овошките.

Иван Марамски - земеделски производител: "Ние винаги сме производителите на загуба особено когато има лоши атмосферни условия.

От Института по земеделие се надяват очакваните ниски температури през следващата седмица, да не доведат до измръзване на дръвчетата, които до този момент се развиват добре. Експерти посъветваха стопаните да предприемат предварителни мерки за опазване на овощните насаждения.