НОВИНИ

Земеделските площи в Русенско остават без защита срещу градушки и догодина

И през следващата година земеделските стопани в Русенско няма да бъдат защитени от градушки. Това стана ясно след срещата им с директора на Изпълнителната агенция "Борба с градушките" Ваньо Славеев. Това лято в региона бяха унищожени над 55 000 декара земеделска продукция.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Силва Агопян
20:15, 23.10.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

В Североизточна България градушките са поразили 140 000 декара с насаждения. Въпреки това на този етап няма да бъде изпълнено основното искане на земеделците, а именно – изграждане на площадка за противоградна защита на територията на Русенска област. Според плановете на агенцията за борба с градушките, регионът ще бъде защитен едва през 2019 година, а от финансови съображения е избран по-евтиният вариант. Облаците ще бъдат разбивани от самолет.

Инж. Ваньо Славеев – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Борба с градушките": Самолетният способ за защита е по-евтин от ракетния и ефективността му не отстъпва кой знае колко от ракетния. И на територия примерно цяла Добруджа, при която вероятността от твърди валежи е малка, Русе е едно малко изключение в случая, е безпредметно да се развива ракетния способ. Икономически по-ефективно е самолетния.

Ще бъде подписано споразумение със съседните държави, където самолетите да навлизат до определени километри, за да разбиват градоносните облаци. 13 милиона лева са необходими, за да бъдат защитени 90 на сто от площите в страната. Тази година сред най-засегнатите от градушките е община Сливо поле. Павел Спасов има градини с ябълки, кайсии, праскови и череши и продукцията му е напълно съсипана.

Павел Спасов – земеделски производител: Загубите икономически обосновано водят към фалит, защото една градушка, когато удари има двугодишни последствия.

По думите на производителите, идеята облаците да бъдат разбивани от самолет не е добра и трябва да се помисли за спешни мерки за превенция, за да не се повтори ситуацията с унищожената реколта от тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама души са в тежко състояние след катастрофата на Владая
Двама души са в тежко състояние след катастрофата на Владая
Чернево на бунт срещу изграждането на депо за отпадъци
Чернево на бунт срещу изграждането на депо за отпадъци