НОВИНИ

Земеделци искат национална система за ранно предупреждение за градушки

Да се изгради национална система за ранно предупреждение за градушки, предлагат земеделци от Североизточна България. В района няма нито една противоградна площадка и миналата година производителите понесоха сериозни загуби. Някои от тях са готови сами да си купят градобитни съоръжения.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
20:05, 02.04.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Миналата година на няколко пъти в Североизточна България паднаха големи градушки. Земеделците, пострадали на 100%, получиха обезщетения от държавата, а тези, които се разминаха с по-малко поражения, се разминаха и с финансовото подпомагане. И много от стопаните, въпреки сериозните инвестиции, са готови да си купят противоградни съоръжения. Но сами не могат да се справят.

Божидар Петков – председател на Българската асоциация на малинопроизводителите: И сега основният проблем, който ще бъде да се решат стопаните да използват такава система на локална защита, е дали ще могат да получават своевременен и качествен контрол за наближаващата опасност…. индивидуална информация в точния момент кога да се задействат този тип системи.

Затова земеделците настояват, тъй като, според тях, продължава да няма ясна политика за борба с градушките, държавата поне да намери пари за национална оповестителна система. Производители от различните браншове подкрепят и идеята в борбата с градушките да се включат и самолети. Предлагат и вариант за финансиране.

Николета Лингорова – член на УС на Нац. съюз на градинарите: Не само овощари и зеленчукопроизводители да финансират разходите по националната защита, но това да се разпростре и върху други засегнати групи от населението. В края на краищата от това страдат и застрахователи, и притежатели на обществени и жилищни сгради.

Според земеделските стопани, решението на въпроса зависи единствено от управляващите, които обаче от години не правят нищо. А междувременно хиляди декари реколта биват унищожени, а загубите се измерват в милиони левове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха десетки мъртви птици край Басарбовския манастир
Откриха десетки мъртви птици край Басарбовския манастир
Деца от Силистра събират пари на Великденски базар за ремонт на училището си
Деца от Силистра събират пари на Великденски базар за ремонт на училището си