НОВИНИ

Земеделци от Вълчедръм негодуват срещу абсурден "капан"

Десетки земеделци от община Вълчедръм започват новата стопанска година, хванати в абсурден „капан”. Земите на собственици и арендатори масово са „наети” от баща и син от Враца, които нямат никаква връзка с имотите. Оказва се, че тази схема е напълно законна. А стопаните сега трябва да засеят новата реколта, която догодина законно може да бъде ожъната от чужди хора.

bnt avatar logo
от БНТ
18:26, 27.09.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Скандалът гръмва в областите Враца и Монтана това лято, когато се появяват десетки договори за наем на земя от хора, които нямат никаква връзка с имотите.

Виолета Генинска - собственик и арендатор, община Вълчедръм: Петдесет декара той си написва, че тая земя е негова, без никой да му дава право да я ползва.
Деми Бойчева - собственик и арендатор, община Вълчедръм: От 167 декара, 100 декара попадат при господин Юлиян. Този човек идва във Вълчедръм. Погледна ни в очите и най-нагло се изказа, че той има право.

Как, вие сте собственици?

Ами, явно се оказва, че в държавата ни не си собственик на нищо.

Схемата, която позволява този абсурд да се случва, е вратичка в Закона за задълженията и договорите.

Любомир Алипиев – директор на Агенцията по вписванията – Враца: Просто възползваха се от ЗЗД, че дава възможност на несобственик и несъсобственик да отдава под наем. Това за мене е едно заобикаляне на закона.

На 1 октомври за всички земеделци започва новата стопанска година и с нея разходите за следващата реколта – горива, семена, машинна обработка на земята. При сегашното положение хората от Вълчедръм са хванати в „капан“.

Мартина Кьосина - собственик и арендатор, община Вълчедръм: Ние ще внесем, ще имаме големи разходи и най-накрая юни месец ще заповядат господата да си приберат продукцията на 100 процента.

Тези хора сега като засеят тази земя, догодина вие ли ще я жънете, вие ли ще им приберете реколтата?

Юлиян Кирилов: Не е ли рано да говорим за догодина?

Защо да е рано – вие сте я наели за три години?

- Има много време до догодина, госпожо.

Земеделците от Вълчедръм с основание се страхуват за собствеността и плодовете на труда си. Единствената им надежда е парламентът спешно да гласува поправки в няколко закона, които да действат със задна дата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ внасят сигнал за нарушение по Закона за класифицираната информация
ГЕРБ внасят сигнал за нарушение по Закона за класифицираната информация
Столичната община ще вложи 2 милиарда лева за канализация до 2025-а година
Столичната община ще вложи 2 милиарда лева за канализация до 2025-а година