Земеделски производители подготвят национален протест на 3-ти април заради законопроекта за горивата. Това обявиха на пресконференция в пресклуба на БТА. Фермерите настояват да бъдат изключени от обхвата на Закона, защото изискванията са непосилни за бранша, а именно да изградят бензиностанция в стопанските си дворове и да си купят нивомери. Това ще струва на всеки един земеделец над 40 хиляди лева.

София

Радослав Христов е земеделски производител от 2000-та година. Отглежда ечемик, царевица, пшеница, рапица на площ от 8 декара в област Стара Загора. Христов има резервоар за временно съхранение на гориво в стопанския си двор. Според него държавата трябва да помага на производителите, а не да слага прът в колелата им както в случая се получава със законопроекта за горивата.

Радослав Христов, земеделски производител и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите: "Държавата ни кара, ако аз искам да имам някаква вместимост за гориво, трябва да отговарям по ЗУТ. Да си направя проект, да мине през общината, да си платя на проектанта, да си намеря строителна фирма, изпълнител. Да дам едни 20-30 хиляди лева да мога да си построя бензиностанция. След това трябва да дам още един 15 хиляди лева за нивомени устройства или по груби изчисления между 40 и 50 хиляди лева ще ми коства възможността да мога да зареждам машините си в стопанския двор."

Малцина обаче ще могат да си позволят такава инвестиция, смята Христов. Той е убеден, че това ще създаде сериозни проблеми при работата им.

Радослав Христов, земеделски производител и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите: "Те ще почнат вероятно тогава да търсят гориво, което се предлага без ДДС и акциз, което е по-евтино и няма да бъде длъжен да го отчита пред НАП и по този начин ще ни набутат умишлено в сивата икономика."

За да не се стига до това земеделските производители настояват да бъдат изключени от законопроекта за горивата, както е сега, или той да бъде променен. Според Радослав Христов въпреки недоволството им, ако промените влязат в сила, това няма да се отрази върху цената на храните. Зърнопроизводителите се срещнаха със земеделския министър Румен Порожанов, който им обеща утре разговор с премиера Бойко Борисов.