НОВИНИ

Земеделци получиха над 3 млн. лева компенсации за зимните пръскания

Държавен фонд „Земеделие“ преведе над 3 милиона лева (3 031 795 лв.) по схемата “Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период“, прилагана през 2019 година, съобщиха от Фонда. Субсидии получиха 2 959 производители, които отглеждат трайни овощни култури, ягоди и малини.

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:12, 23.05.2019
Чете се за: 00:20 мин.
У нас
земеделци получиха млн лева компенсации зимните пръскания

Финансовата помощ е до 270 лв./ха с ДДС. Тя покрива направените разходи за зимните пръскания, които се прилагат в периода след преминаване на студовете до набъбване на плодните пъпки.

Средствата се изплащат само за препарати, закупени от лицензиран представител или фирма. Другото изискване е те да са включени в публичния регистър на БАБХ за разрешените за употреба продукти за растителна защита.

Бюджетът по схемата е увеличен с решение на УС на ДФЗ и за тази година са одобрени общо 5 500 000 лева. Неусвоеният ресурс ще бъде разпределен през есента. Схемата има за цел да ограничи максимално загубите на земеделските стопани от разпространението на вредители по трайните насаждения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов команден пункт на Регионалната дирекция за борба с градушките​ в Хасково
Нов команден пункт на Регионалната дирекция за борба с градушките​ в Хасково
Тръгна делото срещу Румен Овчаров
Тръгна делото срещу Румен Овчаров