НОВИНИ

Земеделци против еднодневните трудови договори

Земеделски производители и кметове на населени места от Пазарджишкия регион искат еднодневните трудови договори да бъдат отменени. Според арендатори от село Юнаците практически е невъзможно разпоредбата на закона да бъде изпълнена. Те предупреждават, че ако договорите еднодневки останат задължителни, това ще доведе до невъзможност реколтата от новата кампания да бъде прибрана и по-високи цени на родните плодове и зеленчуци.

bnt avatar logo
от Екип на БНТ 2
17:45, 15.12.2015 (обновена)
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Еднодневните трудови договори вкараха земеделските производители и сезонните работници в сложни взаимоотношения. Агропредприемачите твърдат, че губят ценно време в попълването на ежедневната документация, освен това не могат да разчитат на сигурна работна ръка.

"Единият час може би и повече отива в попълване на документи в разправии дали има лична карта, дали не, защо не я носи", разказа Ангелина Чолакова – земеделски производител.
"Тези хора трябва да ги върнете, а това е невъзможно, тъй като имате уговорка с търговеца", коментира Стоян Кузев – кмет на село Юнаците.

Земеделските производители от село Юнаците са подготвили и конкретни предложения, които да гарантират приход в държавната хазна. Те са готови да плащат годишна такса за всеки деклариран декар обработваема земя, ако еднодневните договори отпаднат.

Проблемът с еднодневните договори е най-голям в Областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Благоевград. Затова земеделските производители вече са стартирали подписка за отмяната им. Готови са и за протестни действия, ако предложенията им бъдат отхвърлени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Контейнери за смет до детска площадка
Контейнери за смет до детска площадка
Протест в Пловдив срещу посещението у нас на министър-председателя на Турция
Протест в Пловдив срещу посещението у нас на министър-председателя на Турция