НОВИНИ

Земеделците искат повече пари за съфинансиране

Земеделските производители в България искат правителството да задели повече пари за съфинансирането по Програмата за развитие на селските райони. Европейските средства за новия програмен период са с 20 на сто по-малко, а участието на държавата е на минимума между 18 и 20% за различните мерки, твърдят фермерите, които участват в 4-тата Национална среща на Асоциацията на земеделските производители в България. Според тях трябват повече пари за инвестиции в този сектор в селските райони, за да се запазят работните места и да се подобрят условията за работа.

земеделците искат повече пари съфинансиране
bnt avatar logo
от БНТ
21:42, 10.02.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Ниските изкупни цени на зърното, както и на килограм живо тегло при животните, създават редица проблеми на фермерите, които се опитват да се занимават със земеделие и животновъдство у нас. Цените са под прага на оцеляването, а това често води и до фалити на ферми.

Цанко Цанев - член на Управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители в България: "В момента цените на млеката са около 50 стотинки, от 50 до 60 ст., 65 в най-големите ферми. Изкупната цена на прасетата около 2 лева, на птиците около 1.70 лв. Поне с 30% цените трябва да бъдат нагоре".

И за зърнопроизводителите ниските изкупни цени са сериозен проблем. Пазарът у нас е изключително зависим от цените на борсите, от цената в Черноморския басейн, а цената в момента не е такава, каквато би трябвало да бъде, твърдят хората в бранша.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева обясни, че искането на Асоциацията да се увеличи националното съфинансиране изисква дълга процедура на съгласуване с Брюксел.

Десислава Танева - министър на земеделието и храните: "И за тези две мерки ние сме ги индексирали да ги отворим след съответните промени тази година да ги отворим с целите остатъчни бюджети, тоест да предоставим тази година за бизнеса един ресурс в рамките между 500 и 500 милиона евро, за който да се състезават, той да удовлетвори почти цялата необходимост, тъй като ще има съответни промени като сваляне на таваните.

В средата на годината ще бъде открита мярката за инвестиции в земеделието по Програмата за развитие на селските райони и фермерите ще получат възможност да влагат средства и в напояване на площите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Компания, която следи живота на пчелите е победител в The Venture за България
Компания, която следи живота на пчелите е победител в The Venture за България
Постоянен арест за нападателя в Средец
Постоянен арест за нападателя в Средец