Земеделски производители от Пазарджик излязоха днес на протест пред сградата на Областна дирекция "Земеделие" в града. Те се обявиха против еднодневните трудови договори за сезонните  работници и въвеждането на винетки за...

Земеделски производители от Пазарджик излязоха днес на протест пред сградата на Областна дирекция "Земеделие" в града. Те се обявиха против еднодневните трудови договори за сезонните  работници и въвеждането на винетки за трактори.

Зеленчукопроизводителите настояват за незабавна отмяна на текстове от Кодекса на труда, според които ще трябва да сключват еднодневни трудови договори с работниците си и то в деня, непосредствено преди работа. Това, според земеделците, е необмислено, а приходите им намаляват наполовина.

"Една част от работниците нямат лични документи. Няма ли личен документ аз не мога да му пусна договор. А трябва да го върна и картофа да ми остане на полето", обяснява Асен Кочев, земеделски производител.

Зеленчукопроизводителите не са съгласни да сключват договори, а тютюнопроизводителите - не.

"Нашите не може, а на тютюнопроизводителите стават и казват – може и няма такива договори. Това е", реагира земеделският производител Валентин Кочев и добавя, че тютюнопроизводителите са облекчени, "защото си имат гръб". "Знаем кой е гърбът. Няма смисъл да го коментираме", добавя той.

Земеделските производители искат отмяна на решението за винетни стикери за селскостопанските машини и да отпадане изискването за задължителни образователни курсове, за които ще плащат по 300 лева.

"Аз като си купувам лекарства в аптеката, то ми е изписано от лекар. Аз нямам, не съм завършила за медицинска сестра или за нещо друго. По същия начин аз не би трябвало да завърша агрономство, за да пръскам", заявява Елена Илиева – земеделски производител.

Протестиращите ще изпратят исканията си в декларация до Народното събрание, Министерство на земеделието и храните и Министерство на труда и социалната политика. Ако те не бъдат изпълнени, земеделските производители от Пазарджик и Пловдив ще блокират АМ "Тракия" през последната седмица на февруари.