Трима души загинаха, а най-малко 200 бяха ранени след земетресение в японския мегаполис Осака. Магнитудът на труса се оценява на около 6 от седемстепенната скала, с която се оценяват земетресенията в Япония. Не е издавано предупреждение за цунами. Възстановителните дейности вече са започнали.

Около 8 сутринта местно време, земята под Осака се разлюлява. Въпреки, че е сеизмична зона, хората разказват, че този път трусът е бил много сериозен.

Нанесени са сериозни материални щети - изпочупени стъкла и предмети, зейнали дупки по пътните настилки. В много сгради е прекъснато подаването на електричество и газ. На места са избухнали пожари. За няколко часа летищата в района са затворени, не се движат високоскоростните влакове и метрото. Според властите обекти на атомната енергетика не са пострадали в резултат на земетресението. Сформиран е кризисен щаб, започнала е оценка на щетите.

Шиндзо Абе, министър-председател на Япония: Правителството ще направи всичко по силите си, за да се справи с последствията от земетресението, разлюляло района на Осака. Сега обаче, за нас приоритет е сигурността на хората.

Специалисти предупреждават, че в следващите дни може да се очакват още силни земетресения. А прогнозите на метеоролозите са за обилни валежи, което е комбинация с движението на земните пластове може да доведе активирането на свлачища.

Земетресение от 5.9 по Рихтер в Япония

Земетресение от 5.9 по Рихтер в Япония

Земетресение с магнитут 5,9 разтърси западна Япония. Властите в Осака се опасяват, че може да има жертви, сред които момиче на 9 години.