Земетресение с магнитуд от 6,7 по Рихтер удари северния японски остров Хокайдо. Последвали земни свлачища пометоха жилищни домове. Съобщава се за поне 8 загинали, 200 ранени, а 40 души са в неизвестност. За справяне с последиците са изпратени 25 хиляди японски военни.

Земетресението на остров Хокайдо удари в 3.12 сутринта местно време на 62 километра от регионалната столица Сапоро.

Десетки са в неизвестност в град Ацума след земно свлачище. Повреда в топлоелектрическа централа остави без ток около 3 милиона домакинства. Спряната ядрена централа Томари с три реактора е преминала на резервно захранване, за да поддържа охлаждането на отработеното гориво. Риск от цунами не е имало, но местните жители споделят преживения шок.

Щях да съм мъртъв, ако тези дървета бяха преминали през нашата къща.
Усетих го хоризонтално, вратите на хладилника и шкафовете в кухнята се отвориха.

Хората се редят на опашки за храна пред магазините на фона на вторични трусове. Властите призоваха населението да следи сеизмичната активност и валежите и да избягва рискови райони.

Япония е сред страните с най-висока сеизмична активност, там удрят около 20 на сто от всички земетресения в света с магнитуд над 6 по Рихтер. Остров Хокайдо сега се разлюля след като японския юго-запад бе пометен от най-силния тайфун в страната през последния четвърт век.

Жертви и ранени след силното земетресение на японския остров Хокайдо

Жертви и ранени след силното земетресение на японския остров Хокайдо

Унищожително земетресение със сила 6,7 по Рихтер удари японския остров Хокайдо. Най-малко осем души са загинали, 120 са ранени, десетки са в неизвестн...