НОВИНИ

​Земетресение с магнитуд 4,6 по Рихтер е било регистрирано край Асеновград

Земетресение с магнитуд 4,6 по Рихтер е регистрирано тази нощ на 2 километра от Асеновград. Било е усетено силно и в Пловдив, и по високите етажи в София. Няма данни за щети и пострадали.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева Антоанета Чакандракова
07:00, 22.02.2018 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Над 20 вторични труса в района са регистрирали сеизмолозите от БАН. Те са били с много малък магнитуд - около 2 по Рихтер. Това каза за БНТ дежурният сеизмолог Валентина Протопопова.


Земетресението тази нощ е било усетено най-много в Пловдив, Първомай и Пазарджик, но също в София и Благоевград. Няма данни за материални щети от земния трус в Пловдивско. Този район е един от най-активните на територията на страната, в Крумово имаше такова земетресение преди 15 години с магнитуд около 4,2 по Рихтер а през 1994 г. край Поповица имаше земетресение с магнитуд 4,5. Това е една повтаряемост, средно на около десетина години на такива земетресения, която съществува в този район и това е добре, защото се разтоварват земните напрежения, можещи да доведат до катастрофални земетресения, каквото е имало през 1928 г. с магнитуд 7.

;

Трусът е регистриран в 1:41 ч. и по данни на Европейския сеизмологичен институт епицентърът е бил на 2 километра от Асеновград и на 17 км. от Пловдив, предаде репортерът на БНТ Антоанета Чакандракова. По данни на БАН трусът е бил между Садово и Първомай.

Няма нанесени щети, заяви пред камерата на БНТ Петър Бояджиев, зам.-кмет на община Асеновград. Земетресението е било на 14 км. дълбочина, като епицентровете са два - единиян е североизточно от Асеновград, а другият е в землището на Садово.

Петър Бояджиев, зам.-кмет на община Асеновград: Към 2:01 ч. на 4 км. е усетен още един трус, но той е по-слаб. В 3:10 ч. има още един трус на 4,7 км. дълбочина.

Бояджиев заяви, че ако има сигнали за щети, ще се сформира своевременно екип за огледи, но засега няма никакви данни за щети, повтори той.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изслушват енергийния министър Теменужка Петкова за цената на тока
Изслушват енергийния министър Теменужка Петкова за цената на тока
44 души загинаха при автобусна катастрофа в Перу
44 души загинаха при автобусна катастрофа в Перу