НОВИНИ

Земетресение със сила 5,1 в югоизточния турски окръг Адъяман, има ранени хора

Тридесет и девет души бяха ранени при земетресението с магнитуд 5,1 по Рихтер, станало тази нощ в югоизточния турски окръг Адъяман, съобщи днес турският министър на здравеопазването Ахмет Демирджан, цитиран от телевизия НТВ.

bnt avatar logo
от БТА
09:49, 24.04.2018 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
По света
земетресение сила югоизточния турски окръг адъяман ранени хора

Трусът стана в 3.34 часа на дълбочина 7 километра, а епицентърът на земетресението е бил в района село Кърмаджък край град Самсат, информира турската Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД). Министърът на здравеопазването Демирджан посочи, че 35 от общо 39-имата ранени в момента са в болница. Той добави, че няма тежко пострадали при земетресението. От 3 часа на разсъмване до 9 часа сутринта в областта са били регистрирани 32 вторични труса, последният от които е с магнитуд 3,8 по Рихтер, съобщиха от АФАД.

При земетресенията бяха нанесени сериозни материални щети на много сгради в град Адъяман, град Самсат и в селата наоколо. По данни на местната управа напълно сринати със земята са две сгради, но десетки други са сериозно пострадали. Сред поразените сгради са околийското управление и една джамия. Над 200 домашни животни са загинали. Местните власти обявиха днешния ден за неучебен, а стотици хора продължават да стоят навън, страхувайки се от нови трусове. Гражданите се предупреждават да не влизат в сградите, които са понесли щети при трусовете.

Околийският управител на Самсат Седат Сезик заяви, че екипи на службата за действия при кризи и бедствия разчистват разрушенията, а ранените в болниците са в добро състояние. Правителството започна работа за оценяване на нанесените щети и необходимостта от оказване на помощ, заяви премиерът Бинали Йълдъръм, цитиран от телевизия НТВ. Адъяман се намира в смятан за силно земетръсен район в Югоизточна Турция. На 2 март миналата година той бе разтърсен от земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер, при което бяха разрушени около 80 на сто от жилищните сгради. От тогава десетки семейства все още обитават временни жилищни контейнери, оборудвани на мястото на разрушените.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младежи преобразяват двор на столична детска градина със стари автомобилни гуми
Младежи преобразяват двор на столична детска градина със стари автомобилни гуми
Властите в Канада: Не е ясен мотивът за нападението в Торонто
Властите в Канада: Не е ясен мотивът за нападението в Торонто