НОВИНИ

Русенци са разтревожени от земетресението в Румъния

Силно земетресение от над 5 по Рихтер в Румъния. Епицентърът е бил на около 150 км северно от Букурещ. Трусът е усетен и у нас.

bnt avatar logo
от БНТ Даниела Димитрова
12:11, 31.01.2020
Чете се за: 02:37 мин.
Общество

Няма данни за разрушения след земетресението. Трусът беше кратък, не повече от три секунди и се усети предимно по високите етажи на блоковете в града. Нямаше и паника сред хората. Не са излизали навън. Но много от тях казват, че са останали будни до сутринта.

Притеснени са обаче хората, които живеят в района на Централната жп гара. Над 30 години жилищните сгради там са с конструктивни проблеми и се нуждаят от спешно укрепване.

Русенци са чувствителни към всеки трус, макар и леко усетен в града, тъй като още помнят разрушителната му сила през далечната 1977 г. А близостта на Вранча ги кара винаги да са нащрек. И тази нощ много хора са се разтревожили от земетресението.

Огнян Стамболиев: Усетих го към 3 и половина. Събудих се доста тревожно и не можах да заспя до 5-6 часа. Аз съм на 7 етаж, а пък кучето Чарли, което спи близо до мен, се събуди и излая. Трябва да се помисли много за укрепването на сградите.
Енчо Анчев: Снощи, аз понеже се събуждам нощно време, и съм седнал, полилеи няма, имаме пердета - не се клатеха, но го усетих и си викам "Абе, аз толкова ли съм кукуригу?!". И тази сутрин като казаха по телевизията, викам още не съм изкукуригал, усетил съм го.

Най-чувствителни към земетресенията са русенци, които живеят във високите жилищните блокове с нарушена конструкция, като блок „Достоевски".

Виолета Павлова: Има пропадане на блока от влага, от сняг, и колкото и да е, това притеснява хората.

Трусът бил усетен и в Плевен, Велико Търново, Шумен, Варна и Силистра.

Петър Кирилов, дежурен сеизмолог в НИГГГ-БАН: Веднага се свързахме с най-близките градове - Силистра, Русе, по Дунав градовете. Усетено е изключително слабо в България и няма данни за материални щети. Добре е, че България е в сравнение с например Гърция и Турция, Албания, по-слабо сеизмична зона.

В новостроящите се жилищни сгради е задължително условие те да бъдат с висока сеизмична устойчивост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж откри стрелба по бившата си съпруга в пловдивска болница
Мъж откри стрелба по бившата си съпруга в пловдивска болница
ГЕРБ внесе промени в Наказателния кодекс за присъдите на непълнолетни
ГЕРБ внесе промени в Наказателния кодекс за присъдите на непълнолетни