НОВИНИ

Зет на испанския крал Фелипе VI може да прекара 10 години в затвора

Зет на испанския крал Фелипе Шести, осъден миналата година на 6 години затвор за големи финансови злоупотреби, може да получи още по-тежка присъда на апелативна инстанция, предаде Франс прес. Прокуратурата поиска присъдата на Иняки Урдангарин, съпруг на инфантата Кристина, да бъде увеличена на 10 години.

bnt avatar logo
от БТА
07:54, 04.07.2017
Чете се за: 00:32 мин.
По света
зет испанския крал фелипе прекара години затвора

През февруари Урдангарин бе осъден от съд в Палма де Майорка на шест години и три месеца затвор, както и да плати глоба от 512 000 евро, за отклоняване на държавни средства, данъчни измами и търговия с влияние.

Зетят на Фелипе Шести е бивш национал на страната по хандбал, като на два пъти е печелил бронзови медали от олимпийски игри. През 1997 г. той се ожени за инфантата Кристина, по-малка сестра на бъдещия крал. Присъдата му бе наложена, защото той заедно със свой съдружник отклонил в периода 2004-2006 г. субсидии, отпуснати на негова фондация.

Урдангарин обжалва присъдата си заедно с още петима осъдени по делото. Прокуратурата също обжалва присъдата. В очакване на решението на апелативния съд Урдангарин е на свобода. Инфантата Кристина пък бе съдена за съучастничество в данъчни измами. В крайна сметка делото бе прекратено, но тя вече не участва в повечето от официалните церемонии. Кристина освен това плати глоба от 265 000 евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Климатологът Георги Рачев: Очаква ни слънчево и топло време през следващите дни
Климатологът Георги Рачев: Очаква ни слънчево и топло време през следващите дни
Д-р Таня Андреева: В страната ни се прави законодателство, което не се спазва
Д-р Таня Андреева: В страната ни се прави законодателство, което не се спазва