Жалба до Европейския парламент изпратиха екоактивисти от Русе. В нея те настояват европейските институции да обърнат внимание на екологичните проблеми на града и да съдействат за тяхното решаване. Надяват се, че и Русе, като други български градове, ще получат възможността да бъдат изслушани от евродепутатите.

Русе

Вече години наред русенци се оплакват, че няколко предприятия постоянно замърсяват въздуха на града. Димитър Миланов живее в квартал Здравец-Изток, а работи в Западната промишлена зона.

Димитър Миланов: "5,46 Сутрин , вечерно време, нещо страшно е. И миризми на бакелит, … разредител, ацетон… "

Русенци правят протести, опитаха да организират референдум за въздуха, потърсиха омбудсмана за съдействие. Поредната им стъпка е жалба до Европейския парламент, която всъщност не е първата.

Галичка Николова: "Резултатът е почти нулев и отговорът от там е, че това касае държавата или общината… 0,46 Нашето желание е наистина а се обърне внимание, да дойдат , ако е нужно, техни представители, да проконтролират параметрите, които се замерват в града. … И да обмислим заедно една стратегия".

В жалбата са цитирани европейски директиви, които трябва да се спазват. И се надяват новата кметска администрация да ги спазва и въз основа на тях да провери дали наистина се правят замервания на истинските замърсители на въздуха на Русе.