НОВИНИ

Жан-Клод Юнкер към британските евродепутати: Защо сте още тук? (ВИДЕО)

По време на извънредното заседание на Европейския парламент председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер призова евроскептичните британски депутати да напуснат Европарламента още сега.

bnt avatar logo
от Милена Кадийска
16:01, 28.06.2016
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Жан Клод Юнкер прекъсна речта си пред Европейския парламент и отправи остри реплики към евроскептичните британски депутати, сред които е и лидерът на Партията на независимостта Найджъл Фараж.

Те аплодираха думите му: "Трябва да уважаваме британската демокрация и начина, по който изразява своето мнение", което видимо ядоса Юнкер. Той говореше на френски, но спря, обърна се към тях и започна на английски:

"За последен път ръкопляскате в тази зала. И в известна степен наистина съм изненадан, че сте тук. Вие се борехте за излизане. Британският народ гласува против членството в Европейския съюз. Защо сте още тук?, попита Юнкер.

В речта си към Европарламента Жан-Клод Юнкер отхвърли решително слуховете, че предстои да подаде оставка. "Не съм болен и уморен, оставам на мястото си и ще се боря до последен дъх за обединена Европа", каза председателят на Еврокомисията.

Той съобщи още, че е забранил воденето на тайни предварителни преговори с британците за условията по тяхното напускане на ЕС, докато Лондон не подаде официално заявление за излизане от Общността.

"Призовавам британското правителство възможно най-бързо да изясни обстановката, не може да стоим в неяснота, посочи Юнкер. Очаквам отговор "не днес и утре, но бързо", поясни той.

"Европа не е само празник, трябва да признаваме, когато сме тъжни. Натъжен съм от британското решение и не го крия, не съм робот. Не става дума за сантименталност, според мен Великобритания трябваше да остане с нас. Държавите, основали ЕС, нямат повече права от останалите в Общността. Т.н. "нови" държави в ЕС са пълноправни членове на съюза. Европейската мечта ще продължи, ще работим за нея с нова енергия", заяви още председателят на ЕК.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оригинални акции на Атанас Буров изложени в Лясковец
Оригинални акции на Атанас Буров изложени в Лясковец
Изложба на пейзажи от Долен Дунав показват в русенския музей
Изложба на пейзажи от Долен Дунав показват в русенския музей