НОВИНИ

Жан-Клод Юнкер: България и Румъния трябва да се присъединят към Шенген

България и Румъния трябва да се присъединят към Шенген, това заяви по време на годишната си реч за състоянието на Съюза председателят на Европейската Комисия Жан-Клод Юнкер. Пред Европейския парламент в Страсбург той представи своята визия за бъдещето на Еврпейския съюз. Не Европа на различни скорости, а единна Европа - основана на принципите на свободата, равенството и правовата държава. Юнкер се обяви против двойния стандарт на храните, по-ниското заплащане на източноевропейските работници и за приемането на еврото от всички държави членки.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:00, 13.09.2017
Чете се за: 03:08 мин.
По света

Да уловим попътния вятър - това беше основното послание на Жан-Клод Юнкер в годишната реч за състоянието на Съюза през 2017 година. Икономиката на Европа бележи стабилен ръст и сега е моментът, по думите на Юнкер, да се зададат посоките на бъдещето. Той представи своите пет приоритета до края на мандата си, който изтича през 2019 година. Те са търговия, промишленост, борба с климатичните промени, киберсигурност и миграция. Според него партньори от целия свят вече се редят на опашка, за да подписват търговски споразумения с ЕС. Юнкер оповести и създаването на Европейска агенция за киберсигурност, която да защитава гражданите от кибератаки.

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Имам основания да вярвам, че в платната на Европа отново духа попътен вятър. Разполагаме с прозорец от възможности, но той няма да е вечно отворен. Нека се възползваме от момента и да уловим вятъра.

Според Юнкер, Европа е нещо повече от единен пазар и от еврото, тя е ценности. Своята визия за бъдещето той нарече шести сценарий по-аналогия с петте сценария, предложени през март в Бялата книга. Той даде ясно да се разбере, че е против Европа на различни скорости. По думите му Европа трябва да диша с двата си дроба - източния и западния и втора категория хора не трябва да има. Председателят на Еврокомисията обяви създаването на европейски надзорен орган, който да наблюдава европейския пазар на труда.

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Европа на равните възможности не може да има работници втора категория. Хора, които извършват еднаква работа, на едно и също място, трябва да получават равни възнаграждения. Този принцип стои зад предложенията на комисията за назначаване на работници. Ако искаме по-силен Съюз трябва да сме по-приобщителни. Ако искаме да подсилим външните си граници е крайно време да присъединим Румъния и България към Шенгенското пространство. Хърватия също заслужава пълноправно членство веднага щом изпълни критериите. В Съюз на равните възможности не може да има потребители втора ръка. Не мога да приема, че хората в Централна и източна Европа купуват продукти с по-ниско качество в същите опаковки и със същите етикети като продаваните в други страни.

В речта си Юнкер пропомни, че в рамките на тази Комисия няма да има разширяване на ЕС, но все пак Западните Балкани запазват европейската си перспектива, за разлика от Турция. Той призова и за създаването на Европейско разузнаване, както и предприсъединителен инструмент, който да предлага експертна помощ на страните-кандидатки за еврозоната, каквато е и България.

Юнкер предложи и обединяване на фукците на председателите на Еврокомисията и на Европейския съвет, а също така и промени в начините на избиране на евродепутатите със създаването на мултинационални листи. Накрая той си пожела Европа да проявява дързост, защото само така ще върви напред.

;
Мария Габриел, европейски комисар за цифровата икономика и цифровото общество: Много силен акцент е свързан с киберсигурността. Вече много пряко свързано с моя ресор. Радвам се, че киберсигурността застава в центъра ни като общи усилия. Защото и сега благодарение на Директивата за сигурността на информационните мрежи ние имаме национални центрове. Много важно е обаче на ниво Европейски съюз да имаме механизъм за обща реакция, когато става въпрос за масова атака, много важен сигнал е да направим Агенцията за киберсигурност оперативна, ефикасна. Нейният мандат вече ще бъде не временен, до 2020 година, а постоянен, със засилени компетенции. За мен, лично, също толкова важно ще бъде, че за първи път ще предложим европейска схема за сертифициране на сигурността на продуктите. Ето нещо за потребителя, ето нещо за всеки, използващ мобилен телефон, компютър. Надяваме се по този начин да излъчим много силен сигнал и към държавите-членки.


;
Сергей Станишев, евродепутат, председател на Партията на Европейските социалисти: Аз очаквах по-силна ангажираност за социална Европа. Затова казах на президента Юнкер в своето изказване, че най-силният инструмент за доказване на добрите намерения днес е навременната подготовка на силен европейски бюджет за следващия период. И вместо да говорим как да се орежат средствата за кохезия и други важни политики трябва да се търсят допълнителни ресурси, за да бъдем ефективни и да дадем резултати на гражданите в цяла Европа, които да върнат доверието в ЕС.
;
Андрей Ковачев, евродепутат, председател на българската делегация в групата на ЕНП: Наистина огромната част от колегите също оценяват речта като много амбициозна и добра, точно по точките, по които трябва да се концентрира Европейския съюз, а това са физическата и социалната сигурност на европейските граждани, създаването на двете агенции - Разузнавателната агенция и по киберсигурност. Много важно, защото и България би могла да се опита да бъде домакин на някоя от новите агенции на Европейския съюз.
;

Реакциите към речта на Юнкер бяха основно положителни.

Той каза, че миналата година речта му е била много по-лесна, защото Съюзът бил изправен пред повече предизвикателства, но сега икономически Европа се развива много добре, а безработицата пада. Има икономически растеж, но това поставя Европа пред нови предизвикателства - ЕС не трябва да се задоволява с постигнатото.

Всички политически партии реагираха положително на речта на Юнкер.

Българският комисар Мария Габриел заяви пред БНТ, че дебатът за бъдещето на Европа е във финалната си фаза, точно когато България председателства БСП.

;

Лидерът на Европейските социалисти Сергей Станишев заяви, че очаква една по-социална Европа.

;

Както каза самият Юнкер, реформите, които той предлага, не са самоцелни, а целят да направят ЕС по-ефективен и да го прибилжат повече до европейските граждани. Така той парира в известна степен предложенията на френския президент Макрон, който предложи европейски парламент само за Еврозоната. Юнкер заяви, че „имаме европарламент и той се намира тук“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спор заради цветна градина в пловдивско село
Спор заради цветна градина в пловдивско село
МВР: Надяваме се бързо да разкрием похитителите на Адриан Златков
МВР: Надяваме се бързо да разкрием похитителите на Адриан Златков