НОВИНИ

Жан-Клод Юнкер: Договорените отстъпки за Великобритания в ЕС отпадат

Договорените през февруари отстъпки за Великобритания вече са недействителни, няма да има предоговаряне. Това заяви на пресконференция председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той прочете съвместно изявление от свое име и от името на председателите на Европейския съвет, Европейския парламент и холандското председателство на Съвета на ЕС.

bnt avatar logo
от БТА
14:05, 24.06.2016
Чете се за: 00:28 мин.
По света
жан клод юнкер договорените отстъпки великобритания отпадат

Попитан дали това е началото на края на ЕС, Юнкер отговори с "не", напусна подиума и предизвика ръкопляскания в залата за пресконференции - необичайна проява от страна на кореспондентския корпус. Преди да напусне, той заяви, че ръководителите на ЕС съжаляват за британското решение. Лично аз съм много натъжен, но трябва да уважим това решение, добави той. Това е невиждана ситуация. Очакваме британското правителство да действа възможно най-бързо, съобразно решението на гласоподавателите, всяко забавяне ще удължи излишно несигурността, допълни Юнкер.

Готови сме да започнем бързо преговорите с Великобритания за условията за напускането. Докато преговорният процес не приключи, остават в сила всички права и задължения, свързани с членството в ЕС, поясни той. Ще останем силни и ще продължим да отстояваме нашите ценности за мир и за благоденствието на нашите граждани. ЕС на 27 държави ще остане. ЕС е рамката на нашето бъдеще, заяви Юнкер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меркел: ЕС е достатъчно силен, за да се справи с Брекзит
Меркел: ЕС е достатъчно силен, за да се справи с Брекзит
Горски пожар принуди стотици хора да напуснат домовете си в Калифорния
Горски пожар принуди стотици хора да напуснат домовете си в Калифорния