НОВИНИ

Жан-Клод Юнкер: Има риск от провал на споразумението ЕС-Турция за бежанците

"Рискът е висок. Успехът на споразумението досега е слаб. Президентът Ердоган вече даде да се разбере на няколко пъти, че би искал да го постави под въпрос", заяви Юнкер в интервю за днешния брой на австрийския в. "Курир", цитиран от АФП.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:22, 30.07.2016
Чете се за: 00:52 мин.
По света
жан клод юнкер риск провал споразумението турция бежанците

Ако това стане, "можем да очакваме мигрантите отново да заприиждат в Европа", казва той.

Оспорваното споразумение, сключено през март между Турция и ЕС, успя да ограничи притока на мигранти, но неуспешният опит за преврат от 15 юли срещу Ердоган поражда опасения, че то ще бъде поставено под въпрос.

Чистката, която последва пуча в Турция, доведе до ареста на хиляди военни, полицаи и съдебни служители. В същото време стотици хора изгубиха работата си в основните турски министерства.

Три дни след неуспешния опит за преврат групата турски високопоставени служители, натоварени да контролират изпълнението на споразумението за мигрантите от гръцка страна, бяха отстранени, а техни заместници не бяха назначени.

Юнкер изразява "силна загриженост" от неотдавнашните събития в ЕС и особено в Унгария и Полша.

"В Полша действията на правителството са посегателство към правовата държава . . . Наблюдавам с безпокойство подготовката на референдум за мигрантите в Унгария", подчерта председателят на Еврокомисията.

В сряда Еврокомисията даде три месеца на Варшава да преразгледа функционирането на конституционния си съд в името на защитата на правовата държава.

Унгарският премиер Виктор Орбан сравни тази седмица имиграцията с "отрова" за Европа, допълвайки, че страната му не се нуждае от нито един мигрант".

"Ако се организират референдуми за всяко решение на Съвета на министрите и на Европарламента, то тогава правовата сигурност е в опасност", посочи Юнкер.

"Комисията наистина би трябвало, но ние няма да го направим, да започне процедура за нарушение на договорите срещу Унгария. Само че тогава господин Орбан ще заяви, че Комисията изправя унгарския народ пред съда", отбелязва ръководителят на европейската изпълнителна власт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стрелба предизвика хаос на бирен фестивал в Прищина, има ранени
Стрелба предизвика хаос на бирен фестивал в Прищина, има ранени
Шотландците искат да останат част от Обединеното кралство въпреки Брекзит
Шотландците искат да останат част от Обединеното кралство въпреки Брекзит