Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер каза пред българското правителство и еврокомисарите, че бюджетния дефицит в нашата страна е нещо непознато, че безработицата пада и че сме постигнали изключителен напредък, че мястото на България е в Шенген. Това са част от политическите послания, които прозвучаха по време на първата важна среща от шестмесечното българско европредседателство.

Планът "Юнкер" е изключително добре работещ фонд и по него страната ни вече е получила общо 350 милиона евро. Това заяви премиерът Бойко Борисов след подписването и благодари на Еврокомисията за тази финансова помощ. Жан-Клод Юнкер и Бойко Борисов откроиха инфраструктурните проекти на Балканите като приоритет за ЕС.

Българското председателство започва в ключов момент за Европа и за нейното бъдеще, посочи Юнкер. Той отбеляза голямото значение на подобряването на свързаността на страните от Западните Балкани с цяла Европа. Ако има нещо, за което България ще настоява и ще държи твърдо, това е темата за кохезионните фондове, заяви на свой ред Борисов.Той също наблегна на свързаността, като изтъкна, че в рамките на нашето председателство страните от региона трябва да получат гаранция за своето европейско бъдеще, а най-безрисковата перспектива за ЕС, по думите му, е да се изгради инфраструктура на Балканите - магистрали, жп линии, пристанища.

Бойко Борисов - министър-председател: Това не само не носи риск на ЕС, а ще даде възможност за по-голяма конкурентоспособност, повече туризъм и сближаване на хората в целия съюз.

Газовите доставки в региона също бяха акцент в днешните разговори на колегиума, а Жан-Клод Юнкер подари на Борисов подробна схема за развитието на газовия хъб "Балкан" и каза, че Европейската комисия подкрепя амбициите на българското правителство за диверсификация.

Жан-Клод Юнкер - председател на ЕК: Газовите доставки трябва да са свързващи, а не разделящи и в това отношение ние вървим в една и съща насока с правителството на България.

Борисов отново подчерта, че този хъб ще даде възможност България да не бъде изолирана и да е не само център на газоразпределянето, но и на доставка на различен вид природен газ - руски, азерски, румънски.

Бойко Борисов - министър-председател: Когато говорим за газов хъб, не говорим за транзит, а за истинска диверсификация и спазването на Третия енергиен пакет и даване на възможност България да се върне на мястото, където е била.

"Южен поток" стана турски и мина през натовска Турция, натовска Гърция и натовска Италия .Благодаря на Юнкер, че ме разбра от първия ден и сега хъбът "Балкан" е вече факт, каза още премиерът.

По ключовата за страната ни тема за членство в еврозоната, председателят на Еврокомисията напомни, че всички страни, които отговарят на критериите, могат да станат членки. Той изтъкна, че в България държавният дълг е много под 30 на сто, "бюджетният дефицит е нещо непознато тук", безработицата пада и по думите му всичко това показва, че е постигнат сериозен напредък.

Жан-Клод Юнксер: Аз не съм казвал, че утре в 12 ч. България трябва да стане член на еврозоната, просто казвам, че е на добър път.

България е написала цялото си домашно за еврозоната, бе категоричен и Борисов. С Юнкер бяха на едно мнение и за готовността ни за присъединяване към Шенген.

Отношенията с Турция и Русия също бяха откроени като важен приоритет. Според Юнкер не може да има напредък в разговорите с Турция докато там има чуждестранни журналисти в затвора. Борисов посочи, че Турция стриктно спазва изключително важното споразумение с Евросъюза за мигрантите и вследствие на това мигрантският поток към Европа е намалял драстично. Затова е на мнение, че трябва да се работи активно за нормализиране на отношенията ЕС -Турция.

Евакуираха НДК заради сигнал за бомба

Евакуираха НДК заради сигнал за бомба

Евакуираха НДК заради сигнал за бомба в сградата. Това каза репортерът ни Ирина Цонева, която е на мястото на събитието. ЕКъм 17:00 е получен сигналът...