НОВИНИ

Жан-Клод Юнкер пред Доналд Тръмп: САЩ и Европа са съюзници, а не врагове

Общо желание за намаляване на митата и сваляне на напрежението в търговските отношения. Това пролича тази вечер преди разговорите на върха между САЩ и ЕС.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:11, 25.07.2018 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
По света
жан клод юнкер доналд тръмп сащ европа съюзници врагове

Американският президент Доналд Тръмп прие председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в Белия дом и изрази надежда двамата да договорят по-честна търговия между Европа и Америка. Съединените щати ще са изключително доволни, ако нямаше мита, търговски бариери и субсидии, изтъкна домакинът.

Ние сме близки партньори, а не врагове, трябва да работим заедно, отбеляза гостът. Надеждата е срещата да помогне срещу плановете на Доналд Тръмп за налагане на 25 процента мито върху вноса на европейски автомобили. Брюксел вече изготвя ответен списък с американски стоки на стойност 20 милиарда долара.



Доналд Тръмп - президент на САЩ: В продължение на години Съединените щати губят стотици милиарди от търговията с Евросъюза и просто искаме честна игра за нашите фермери, нашите производители, за всички. Искаме също така да печели Европейският съюз. Мислим, че може да е добре за всички и това ще обсъждаме тук.


Жан-Клод Юнкер - председател на ЕК: Ние сме близки партньори, съюзници, не врагове. Представляваме половината от световната търговия- един трилион долара помежду ни. Затова мисля, че трябва да разговаряме и това правим днес. Мисля, че трябва да се фокусираме върху намаляването на митата, а не върху тяхното увеличаване. Това трябва да направим, това е нашата работа.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пеперуда-гигант може да се види в Морската градина на Бургас
Пеперуда-гигант може да се види в Морската градина на Бургас
В могилата Малтепе край Маноле вероятно е бил положен късен тракийски владетел
В могилата Малтепе край Маноле вероятно е бил положен късен тракийски владетел