В Австралия преживяват най-горещото лято от близо век насам. Средните температури са с около 14 градуса над нормалното и на места надхвърлят 40 градуса.

За четвърти пореден ден температурите в щатите Нов Южен Уелс, Виктория и Южна Австралия, надхвърлят 40 градуса, което е значително над средните месечни показатели. Според статистиката подобно явление се е наблюдавало за последно преди близо век. В редица щати са издадени и предупреждения за опасност от избухване на пожари. По традиция януари е най-горещият месец на континента-държава, но според синоптиците декемврийската гореща вълна вещае природни катаклизми още преди началото на Новата 2019 г.

Австралийците и гостите на Зеления континент търсят разхлада на един от знаменитите плажове край Сидни - Бонди.

Харун, турист от Англия: Чудесно е да дойдеш тук от студената Англия и да се порадваш на прекрасното слънце! Фантастично е! Страхотен плаж!
Анил Пиано, сърфист: О, вижте, тук е прекрасно, защото има лек бриз, а ако отидете малко навътре е много, много горещо! Мисля, си, че разхладата ни води на Бонди.

Спасителите на плажа не са подготвени за наплива от хора.

Брус Хопкинс, спасител: Горещото време ще доведе много хора, които ще искат да се порадват на слънцето, водата и прекрасното небе, тук на плажа Бонди.

Синоптиците не очакват понижаване на температурите в следващите дни.