Въпреки горещините през деня, следобяд в София се изля пороен дъжд с градушка. След горещата вълна, наречена „Луцифер“, силни бури се разразиха и в части от Централна Европа и Балканите, като на места предизвикаха наводнения. В Северна Италия през почивните дни има четири жертви. В други европейски държави също има райони в бедствено положение.

Наводнение в Добиачо, Северна Италия
Наводнение в Добиачо, Северна Италия © БТА

СОФИЯ, БЪЛГАРИЯ

Въпреки горещините през деня, следобед в София се изля пороен дъжд с градушка. 40-годишен работник на строителен обект на бул. „България“ беше ударен от мълния и почина по-късно в болница Света София. Десетки сигнали са получени в Столичната община за паднали дървета и клони и запушени шахти.

Мълния отне живота на 40-годишен работник в София

Мълния отне живота на 40-годишен работник в София

Лятната буря взе един живот в София - по време на лятната буря мълния уби 40-годишен работник. Инцидентът е станал на столичния булевард „България“.

АВСТРИЯ

Трима души загинаха през последните дни в Австрия, където горещините бяха последвани от порои и гръмотевични бури. Лошото време обхвана главно провинциите Щирия, Тирол и Каринтия. Много реки преляха от обилните дъждове, а очевидци разказват, че щетите са много.

Очевидец: Щетите са огромни. Водата донесе около 20-30 хиляди кубически метра отломки и дървета и те блокираха пътя.

Много райони са залети от вода и кални свлачища. Стотици спасители и пожарникари работиха без почивка. И днес около 800 домакинства са без електричество.

Горски пожари и рекордни жеги в Европа

Горски пожари и рекордни жеги в Европа

Италия остава в плен на горски пожари, които бушуват от седмица. Огнената стихия е обхванала Сицилия и Сардиния, тази сутрин пожари избухнаха и в райо...

СЪРБИЯ

След необичайните горещини в много части на Сърбия температурите спаднаха с 10-15 градуса. Заваляха дъждове, придружени от силен вятър. В някои райони на страната има предупреждения за опасност от наводнения.

Сърбия преживява най-горещото лято от 5 години насам

Сърбия преживява най-горещото лято от 5 години насам

Много горещо време на Балканите. Най-малко един човек е починал от необичайно силните жеги в Румъния, където метеоролозите прогнозират температури от...

РУМЪНИЯ

Бури с градушки нанесоха сериозни щети в много райони на Румъния, където също имаше непоносими жеги.

Пострадал: Бурята беше впечатляваща, прекърши дървета. Градушката съсипа бараката ми, а също лозето, царевичната нива.

12 души са спасени от водите на буйна река. Пожарникари отводняваха къщи и градини.

​Горещата вълна Луцифер в Европа продължава да взема жертви

​Горещата вълна Луцифер в Европа продължава да взема жертви

Червен код за опасно горещо време е въведен в 10 европейски държави, а горещата вълна Луцифер продължава да взема жертви в Европа. В Италия близо до К...

СИЦИЛИЯ, ИТАЛИЯ

Пожарникарите работят всеотдайно при всякакви бедствия.

Но в Сицилия 15 доброволци събудили подозрения, тъй като били викани по-често да гасят пожари. Така са изкарвали повече пари, а заплащането е по 10 евро на час. Има данни, че са предизвиквали умишлени палежи и са карали свои близки да набират спешния номер. Командирът на бригадата е под домашен арест и тече следствие.

Георги Рачев: Жегите ще се задържат до края на седмицата

Георги Рачев: Жегите ще се задържат до края на седмицата

Жегите ще се задържат у нас до края на седмицата, прогнозира климатологът Георги Рачев. Според него температурите ще са с 1-2 градуса по-ниски в срав...