Французите масово застват зад исканията на протестиращите т.нар "жълти жилетки" в страната срещу високите цени на горивата и поскъпването на живота. Проучване показва 77% обществена подкрепа. Следващият протест на недоволните от политиката на президента Макрон е утре. Полицията се готви за сериозен отпор срещу най-крайнонастроените. Кадри с арестувани ученици предизвикаха критики за полицейско насилие.

Франция се готви за четвъртите поред протести на жълтите жилетки утре.

Кристоф Кастане, вътрешен министър на Франция: Разузнавателните данни сочат, че радикални елементи ще се опитат отново да се мобилизират утре. Затова ще разгърнем мащабни мерки. 89 000 полицаи и жандармеристи ще бъдат разположени в цяла Франция, в Париж те са 8 000. Бронирани машини също ще се включат, но не става дума за танкове на армията, а за специализирани средства на жандармерията за разрушаване на барикади.

В събота Лувърът, Гран Пале и други музеи няма да работят, отменени са футболни срещи. Айфеловата кула продължава да е затворена. Полицията посъветва търговци и ресторантьори да затворят магазините и заведенията си на "Шанз-Елизе".

Във връзка с разпространени кадри на арести на гимназисти в Мант ла Жоли, на 50 км от центъра на столицата, министърът призна, че картината е трудна за гледане, но и направи уточнение.

Кристоф Кастане, вътрешен министър на Франция: Към гимназистите са се присъединили стотици индивиди с качулки, с тояги и запалителни средства с цел сблъсъци със силите на реда.

"Макрон, загубен си, младите са на улицата", скандираха младежи в Париж, които са против образователните реформи.

Яни Пенасе, гимназист в Париж: Подкрепяме протестиращите движения, за да бъдем чути от правителството.

"Жълтите жилетки" изглежда правят опит се структурират, Фейсбук призовава към избор на техни регионални представители, а демонстрант дори работи по листа за кандидати на европейските избори догодина.

ЕК предупреждава служителите си за протест на "жълтите жилетки" в Брюксел

ЕК предупреждава служителите си за протест на "жълтите жилетки" в Брюксел

Европейската комисия съобщи, че е предупредила служителите си за очаквания утре в Брюксел пореден протест на "жълтите жилетки".