Окръжният съд в Добрич наложи най-леката мярка „подписка“ на Желяз Андреев. 29-годишният мъж беше задържан заради разследване във Флорида по обвинение, че като служител на американска компания е нарушил ембаргото за търговия със Сирия. Наказанието за такова престъпление според американското законодателство е лишаване от свобода до 20 години. Мярката може да се обжалва в тридневен срок пред Варненския апелативен съд.

Добрич

Желяз Андреев влезе в съдебната зала днес под арест и със съдебна охрана. Няколко часа по-късно напусна съда свободен.

Желяз Андреев: Чувствам се удовлетворен за момента. Не мога повече нищо да ви кажа.

А сълзите в очите на бизките му бяха от радост.

Милена Здравкова, приятелка на Желяз Андреев: Радостни сме, щастливи сме, чакаме го... направо искаме да го пипнем. Не можем да повярваме, че можем да го пипаме спокойно и свободно.

За близките на Желяз, наложената от Окръжния съд в Добрич най-лека мярка „подписка“ е първата спечелена битка.

Милена Здравкова, приятелка на Желяз Андреев: Вярвам, че вярата ми няма да бъде сломена и в края на основното дело, което предстои.
Мариела Денчева, майка на Желяз Андреев: Ние минаваме през няколкодневен кошмар, който сме подготвени да бъде много дълго дневен.
© БТА
Петима българи са разследвани в САЩ за нарушаване на ембаргото със Сирия

Петима българи са разследвани в САЩ за нарушаване на ембаргото със Сирия

Петима българи, работили в кол център, са разследвани в Съединените щати, че са нарушили ембаргото със Сирия. Поискана е екстрадиция обаче само на еди...

В показанията си пред съда Желяз обясни, че при постъпването си в компанията му е бил предоставен списък с клиенти, с които е трябвало да търгува. Сред тях са и сирийските авиолинии, за които Съединените щати твърдят, че са свързани с терористична дейност.

Милена Здравкова, приятелка на Желяз Андреев: Той със сигурност е жертва. Не знам как и защо, но той в момента се намира в тази ситуация заради лошо стечение на обстоятелствата за него, поради лошия късмет да му бъде отредено да работи с този клиент.

Във фирмата е правен само задължителния инструктаж за безопасност на труда.

Милена Здравкова, приятелка на Желяз Андреев: Не, не подозирахме за подобни регулации и не, не са ни провеждани никакви инструктажи или тренинги да не приемаме запитване, да не търгуваме с конкретни компании, от конкретни държави.

Близки и приятели на Желяз организират утре протест пред Съдебните палати в София и Добрич с искане той да не бъде екстрадиран в Съединените щати.

От НФСБ излязоха с декларация българските власти да защитят Желяз и да не се поддават на външен натиск.

Прокуратурата иска временен арест за Желяз Андреев

Прокуратурата иска временен арест за Желяз Андреев

Няма искане за задържане на другите четирима българи, обвинени в Съединените щати, че са нарушили ембаргото със Сирия. Окръжната прокуратура в Добрич...