НОВИНИ

Желязната църква "Свети Стефан" в Истанбул чества 120 години от основаването си

Българският храм "Свети Стефан" в Истанбул отбелязва 120-годишнината от основаването си. В началото на тази година храмът беше отворен отново за посетители след 7 години реставрация.

bnt avatar logo
от Владислав Севов
12:25, 30.09.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света

В двора на българската църква "Свети Стефан" в Истанбул беше открит бюст-монументът на Стефан Богориди - благодетелят, който дарява своя имот в тогавашния квартал "Фенер", за да имат българите свой храм и център в борбата за църковна независимост, започнала далеч преди построяването на църквата.

Празникът днес започна с тържествена Света литургия, отслужена от Старозагорският митрополит Киприан.

;

В края на литургията част от официалните гости Важди Рашидов и посланикът ни в Турция Надежда Нейнски получиха почетни плакети за своите заслуги.


Вежди Рашидов - председател на Комисията по култура и медии в НС: Успяхме да направим днеска това нещо да бъде факт, църквата да бъде в един изключително хубав вид, щастието е че попадна в ръцете на една реставраторка, уникална жена. Аз съм идвал всеки месец на един тип контрол, защото освен турската държава, която пое реставрацията и българската държава допринесе много.

Надежда Нейнски - посланик на България в Република Турция: Тази църква ни прави известни в една общност, дава ни самочувствие като българи в една общност, която не е християнска, но напомняйки с красотата си за онова, което са направили българските възрожденци дава много поводи за национална гордост.

Празникът започна още вчера с откриването на новата учебна година в неделното училище, което се намира в Българската екзархия в квартал "Шишли". Имаше и научна конференция, посветена на 120-тата годишнина на Желязната църква, в която участваха български и турски учени. От възстановяването си през януари до сега храмът е бил посетен от над 90 000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Състезание със самоделни безмоторни коли се провежда в София
​Състезание със самоделни безмоторни коли се провежда в София
Референдумът в Македония ще определи бъдещето на страната
Референдумът в Македония ще определи бъдещето на страната