НОВИНИ

Жена, болна от Синдром на Мошкович, благодари на кръводарителите си

Един живот със сигурност беше спасен тази година благодарение на всички, които се отзоваха на нашите призиви за помощ. По молба на лекарите от ИСУЛ и болницата по хематология БНТ организира акция по кръводаряване за лечението на две жени, които сe нуждаеха от кръвна плазма. Една от тях, вече здрава, помоли чрез нас да благодари за безценния жест на всички, върнали я към живота.

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:56, 29.12.2015
5268
Чете се за: 01:12 мин.
Още

Би искала да забрави онова гранично състояние, в което крачеше по ръба. Но сега е озарена от добрината на десетки непознати, които й протегнаха ръка и я върнаха обратно.

Лилия Петрова: Искам да благодаря на всички, които дариха кръв за мен да продължаваме да си помагаме все така, защото няма нищо по-лошо от това, човек да е болен и да няма кой да му помогне.

Болестта й си е отишла без следа. И сега Лилия праща усмивки на лекарите, които се бореха за нея - от ИСУЛ и болницата по хематология. А те приеха поздравите й пак там, в същата реанимация, крайно съсредоточени в поредния случай. Но смятат, че онази битка за двете жени преди 2 месеца е била от най-тежките, заради общата криза за кръв.

Д-р Чавдар Ботев - хематолог: Тук се направиха над 40 процедури на тези две жени и за съжаление едната почина, но като цяло трябва да кажем че и двете дойдоха в много тежко състояние.

Но младият мъж, който току са приели, е дошъл съвсем навреме. Вирусна инфекция вероятно е отключила автоимунна реакция, която блокира ензим, важен за съсирването на кръвта - известно като Синдром на Мошкович. Рядко заболяване, с множество неспецифични симптоми, които често се бъркат.

Д-р Иван Тонев - хематолог: Най-често това пациенти, при които внезапно има понижаване на стойностите на тромбоцитите и хемоглобина, могат да имат и нарушения в съзнанието.

Д-р Чавдар Ботев: За щастие и може би от ефекта, който протече от тези предавания, сега болните пристигат доста по навреме.

И единствено плазмаферезата може да помогне. Процедура, при която се подменя кръвната плазма на болния с дарителска - без проблемните антитела и с нужните ензими. Или плазмата на десет дарителя на процедура.

Д-р Иван Тонев - хематолог: Надявам се в рамките на 5-10 процедури да успеем да му помогнем, но понякога се налага и месец да продължим, за съжаление.

Д-р Чавдар Ботев: Според мен трябва да има един или два дни в годината, които да са посветени на това заболяване и цялата плазма, която да се събере да може да отиде при такива пациенти.

А иначе нова година посрещат с надежда. Заради обещанието,че министреството на здравеопазването най-накрая ще поеме финансирането на тези процедури.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празничното пазаруване - разумно или разточително
Празничното пазаруване - разумно или разточително
Пожар в склад за строителни материали в Горна Оряховица, няма пострадали
Пожар в склад за строителни материали в Горна Оряховица, няма пострадали