НОВИНИ

Жена осъди България заради домашно насилие

Комитетът на ООН за елиминиране на дискриминацията срещу жени настоява България да направи промени в Закона за защита от домашно насилие, разказват в “Денят започва” Димитър Димитров и Александър Алексиев.

bnt avatar logo
от БНТ
10:23, 25.05.2016
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Драматичната история на 39-годишна жена, попаднала в капана на унижението и болката близо две години, беше във фокуса на вниманието на международната организация. След като две съдебни инстанции в България не приеха доводите за системен тормоз и насилие извършвани от съпруга ѝ, комитетът към ООН постанови пострадалата да получи обезщетение и законова закрила.

За 10 години жена, живееща в Пловдив, опознава в най-ужасяващи детайли тъмната страна от характера на своя съпруг. Заради високоплатена работа на мъжа семейството заедно с двете им деца заминават за Полша. Там успелият бизнесмен създава нови семейни правила – забранява на съпругата си да излиза, подлага я на психически тормоз и физическо насилие.

"Като в една от ситуациите, когато е имало скандал във къщата и бащата е биел своята съпруга, са присъствали и двете деца. В тази ситуация той казва на дъщерята да донесе въже, за да вържат майка им, понеже е луда", обяснява адвокат Милена Кадиева.

След като не получава закрила и от полските власти жената се връща в България и завежда дело за системен тормоз в Пловдивския районен съд.

"Нашият съд прецени, че всичко онова, което се е случвало, не представлява домашно насилие", отбелязва Кадиева.

Като последна възможност да получи справедливост 39-годишната българка сезира Комитета по правата на жените към ООН.

"По този начин държавата ни беше осъдена, че българският съд не е свършил своята работа и не е защитил жена и две деца, пострадали от домашно насилие", подчерта адвокатът.

В районния съд в Пловдив през миналата година са образувани общо 240 дела за домашно насилие. През 2016-а се очаква техния брой да бъде по-голям.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служителите на френска ядрена централа илзизат в 24-часова стачка
Служителите на френска ядрена централа илзизат в 24-часова стачка
Пенсионери ще удължават сезона във Варна
Пенсионери ще удължават сезона във Варна