НОВИНИ

Жена от Берковица е първата заболяла от западнонилска треска у нас тази година

Първи случай на западнонилска треска в Монтанско. 60-годишна жена от Берковица е приета в инфекциозното отделение на областната болница със симптоми на рядката болест, която вече е доказана и лабораторно. Пациентката се възстановява успешно.

bnt avatar logo
от И. Минковска, К. Стефанов
18:10, 09.08.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Диляна Богданова разказва, че дори не усетила кога и къде е била ухапана от комар, но здравословното ѝ състояние се влошило преди две седмици.

"По света и у нас": Как започна всичко?

Диляна Богданова: Намерих зад ухото си едно топче и после още едно-две, някъде края на юли.
доктор Елена Борисова, директор на РЗИ-Монтана: На 5 август оплакванията се засилват, жената губи съзнание, не е могла да се движи сама.

Първоначално съмненията са, че е получила инсулт, но след консултация с инфекционист, била поставена диагноза западно-нилска треска.

доктор Елена Борисова: Това е вирусна инфекция с огнищен характер, механизмът за предаване е чрез ухапване от комар, не се предава от човек на човек, пикът на регистрацията е август, макар, че от юли до октомври може да се регистрират такива случаи в страната.
проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Вече е добре пациентката. В конкретния случай засягането на нервната система е преминало благоприятно. Вече има оздравяване, няма остатъчни явления. Когато се засегне нервната система от западнонилска треска са възможни усложнения, които може да са фатални при 10 до 20% от хората.

По думите на проф. Кантарджиев от 160 души, ухапани от комари, които носят вируса на запазнонилската треска, възпаление на мозъка получава само един.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китай се готви за тайфуна Лекима
Китай се готви за тайфуна Лекима
Прокуратурата образува досъдебно производство заради смъртния случай в Приморско
Прокуратурата образува досъдебно производство заради смъртния случай в Приморско