НОВИНИ

Жена под пагон: Армията в Словения поема Аленка Ерменч

Жените могат всичко! Словения е първата-държава членка на НАТО, чиято армия ще бъде ръководена от... дама! Коя е Аленка Ерменч и колко войници ще ѝ козируват - в прекия и преносен смисъл - вижте...

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:14, 03.12.2018
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Вече е официално - генерал-майор Аленка Ерменч е новият началник щаб на въоръжените сили на Словения. На кратката и по военному стегната церемония тя прие управлението и флага от генерал-майор Алан Гедер, който заемаше поста досега. След като всички документи бяха подписани, генерал-майор Ерменч обеща да изпълнява съвестно задълженията си.

генерал-майор Аленка Ерменч: "Гражданите на Словения очакват от нашата армия да изпълнява задълженията си професионално и ефективно. По време на управлението си ще обърна внимание на състоянието и нивото на техническото оборудване, на представянето, на военната инфраструктура и на придобиването на нови знания - основите на всяка професия!"

Генерал-майор ЕрмЕнч ще управлява 7 500 военни - толкова наброява армията на близо двумилионна Словения. ЕрмЕнч е завършила Факултета за обществени науки в Любляна и Кралския колеж за военни науки в Лондон. През 2009 г. тя става магистър в Лондонския университет. Генерал-майорът е на служба в словенските въоръжени сили от 27 години. От март тази година до сега е била заместник-началник на Генералния щаб.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Първанов: ​90% съм сигурен, че Турски поток ще мине през България
Георги Първанов: ​90% съм сигурен, че "Турски поток" ще мине през България
Топлофикация София: Към момента няма аварии по топлопреносната мрежа
"Топлофикация София": Към момента няма аварии по топлопреносната мрежа