НОВИНИ

Жена с ДЦП без личен асистент

И към друг проблем, който засяга много хора. Жена с детска церебрална парализа няма личен асистент. Засега е в листата на чакащите в община Две могили, но по-малко от половината молби за лични асистенти са одобрени. Това обрича много болни и възрастни хора в района на ежедневна борба за оцеляване, а решението на проблемите им е с неясна дата в бъдещето.

bnt avatar logo
от БНТ
12:21, 04.11.2016
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Пролетина Пенчева от село Баниска е на 51 години. Тя страда от детска церебрална парализа и е с 95 % инвалидност. През годините състоянието ѝ се влошава, а когато и майка ѝ почива, тя изпада в тежка депресия. Остава сама с 80-годишния си баща, с когото се грижат за домакинството. Гледат и животни. Благодарни са на съседите, които от време на време им подават ръка. Дори елементарните всекидневни задължения понякога затрудняват Пролетина и баща ѝ.

Пролетина Пенчева
- С какво ти е най-трудно да се справяш в ежедневието си?
С всичко. Дори за едно метене тука или за готвене имам затруднения. Баща ми пазарува предимно, печката ми пали, това е, нищо повече не може да направи за мен, защото де факто е мъж.
Станчо Пенчев - баща на Пролетина
Вече съм на 80 години. Много сме далеко от центъра. Аз се грижа за всичко. Тя помага колкото може, но трудности изпитваме винаги.
- Тя може ли да се справя сама?
- Не, не може да се оправи сама. Абе, всичко е върху мен.

Пролетина решава да кандидатства по програмата за личен асистент. Подава документи тази година и до днес чака телефонът да звънне, за да ѝ съобщят, че е одобрена. Тревожи се обаче, че това няма да се случи.

Айлин Юсеинова - дирекция „Регионално развитие" - Две могили
На г-жа Пенчева не ѝ е отказан личен асистент. С писмо е информирана, че в момента е към чакащите.
- А какво трябва да се случи, за да бъде одобрена?
Трябва някой да се откаже или някой от потребителите ако почине.

До момента са подадени 150 молби за лични асистенти в община Две могили. От тях са одобрени едва 61. А в село Баниска, освен Пролетина, има и други хора, които се нуждаят от помощ в ежедневието. Все повече възрастни хора там живеят сами. На някои общината осигурява топъл обяд.

Ангелина Начева - кмет на село Баниска
Имаме трудноподвижни инвалиди, които се нуждаят само даже от 2 часа на ден - за пазаруване или за пренасяне на дърва през зимния период. Имаме пет човека, на които осигуряваме ежедневно топъл обяд.

Сред тях е и Пролетина, за която дори един осигурен топъл обяд е голяма отмяна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шест района в източен Мосул са освободени
Шест района в източен Мосул са освободени
Контрабандна валута за над 280 хил. лв откриха в автобус на Капитан Андреево
Контрабандна валута за над 280 хил. лв откриха в автобус на Капитан Андреево