НОВИНИ

Жена ще оглави Германската социалдемократическа партия за пръв път

За пръв път в 155-годишната си история Германската социалдемократическа партия (ГСДП) ще избере днес жена за свой председател, предаде ДПА. На специален конгрес в западногерманския град Висбаден избрани членове на партията ще дадат гласа си за една от двете кандидатки - водачката на парламентарната група на ГСДП и фаворит за поста Андреа Налес и кметицата на град Фленсбург Зимоне Ланге.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:02, 22.04.2018
Чете се за: 00:27 мин.
По света
жена оглави германската социалдемократическа партия пръв път

Победителката ще има задачата да успокои духовете и пренасочи политическата енергия в партията, която се опитва да се възстанови след слабото си представяне на парламентарните избори през септември миналата година.

Налес се ползва с подкрепата на партийния Изпълнителен комитет и най-вероятно ще спечели, докато относително неизвестната Ланге е подкрепяна от по-малко от 100 от общо около 7700 местни организации.

Право да гласуват днес имат около 600 партийни делегати и 45-те членове на Изпълнителния комитет

Видимото предпочитание на Изпълнителния комитет към Налес предизвика критики от страна на редовите членове, които смятат, че то е недемократично.

Който и да поеме ръководството, ще се сблъска с високи очаквания да върне подкрепата на избирателите. На изборите през септември 2017 г. ГСДП получи едва 20,5 процента от гласовете - най-слабия резултат на партията от създаването на съвременна Германия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дирекцията на НП Пирин организира пролетно почистване на защитената територия
Дирекцията на НП "Пирин" организира пролетно почистване на защитената територия
Голям е интересът към кампанията Книги за смет
Голям е интересът към кампанията "Книги за смет"