НОВИНИ

Жена със слухови проблеми учи наизуст постановки, за да ходи на театър

Антония Бонева губи слуха си след тежък грип, но обожава театъра и намира начин да ходи на представления. Била е филолог и журналист, а след пенсионирането си посвещава времето си на изкуствата. Много други хора у нас се сблъскват със същите проблеми, но са категорични, че животът им не спира, когато изгубят слуха си.

Мина Петрова
от Мина Петрова
09:35, 14.06.2017
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

В България, над 300 000 човека са със слухови проблеми. Антония Бонева е една от тях. Губи слуха си преди 17 години след усложнения при тежък грип, но запазва говора си и разбира другите като чете устните им.

Антония Бонева: На всеки може да се случи. Глухотата, колкото ми даде, толкова ми отне. Отне ми това, че не мога да ходя на театър, на опера, на концерти."

Антония споделя, че обожава театъра и понякога дори гледа някои постановки. Ако успее да убеди режисьорите, сценаристите или драматурзите да ѝ изпратят сценария, го научава наизуст, за да се наслади на представлението.

Антония Бонева: Започвам да я уча както софльор наизуст, както днес ще гледам "Великденско вино" и отивам доволна и щастлива.

Надява се да не ѝ се налага да учи текста на всички пиеси, които иска да види.

Антония Бонева: Изобщо, театърът за мен беше един полет на духа, който много ми липсва сега и аз затова се обръщам към министъра на културата, към всички директори на театри, към всички режисьори. Много Ви моля, дами и господа, вие имате тази власт, и това няма да струва кой знае каква финансова сума, в театрите могат да се сложат отстрани едни екрани, на които да се изписва текстът на пиесата.

Силната любов на Антония към театъра провокира хората от театър "Възраждане" да направят инвестиция.

Ава Иванова, драматург: Тя ни подсети за този проблем, за факта, че огромна част от гражданите, жителите на София, а на България те са над 300 000, са хора със затруднен слух. Театърът е изкуство, което иска да стигне до тях. И нашият театър ще започне с "Великденско вино", после и с други спектакли, ще осигурим субтитри на представленията, така че всички тези хора, които не чуват добре, ще могат да общуват с театъра.

Театър "Възраждане" ще реализира тази инициатива със собствени средства, но ще поканят и "Столична община" да се присъедини, с надеждата повече театри в столицата да станат част от нея.

Повече за историята й, вижте в репортажа на Мина Петрова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Епидемията от холера в Йемен излиза извън контрол
Епидемията от холера в Йемен излиза извън контрол
Доналд Тръмп е доволен от изслушването на Джеф Сешънс
Доналд Тръмп е доволен от изслушването на Джеф Сешънс