НОВИНИ

Жена водещ е сензация в Южна Корея

Южна Корея е смятана за развита в икономическо и технологично отношение страна. Но все още мъжете доминират в повечето професии, включително и в журналистиката. Ето защо една жена водещ е истинска сензация.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:11, 19.02.2020
Чете се за: 00:40 мин.
По света

В ярко осветеното студио на националния обществен оператор KBS, Лий Со Йонг се подготвя за предстоящата новинарска емисия. Пет пъти в седмицата тя води новините в девет, пробивайки консервативните порядки в Южна Корея.

Лий Со Йонг, водеща на новини: Надявам се скоро хората да не обръщат внимание дали водещият е жена, или мъж. Опитвам се да спра да се оправдавам, защото съм жена журналист.

Телевизионният формат в Южна Корея години наред е следният - сериозен на вид водещ съобщава най-важните събития от деня, а накарая значително по-млада асистентка казва любопитните теми.

Лий Со Йонг, водеща на новини: По традиция в Корея водещият трябва да е възрастен мъж с опит, а зад него млада говорителка, красива като цвете.

43-годишната журналистка обаче разчупва модела. А рейтингът на най-гледаното телевизионно предаване в Южна Корея се вдига от 9,6 на 11 процента от ноември досега.

Лий Со Йонг, водеща на новини: Сигурна съм, че ще има повече жени водещи и тогава това дори няма да е новина.

Южнокорейската журналистка признава, че не може да си позволи дори и една грешка, именно защото е първата на такава позиция и от успеха ѝ зависи повече репортерки да получат шанс за изява.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как живеят Хари и Мегън в Канада?
Как живеят Хари и Мегън в Канада?
Премиерът поднесе цветя пред паметника на Левски
Премиерът поднесе цветя пред паметника на Левски