НОВИНИ

Жени, избрали да живеят като мъже

Към тях насочва своя обектив фотографката Пепа Христова, за да запечата образите им в изложбата "Клетвени девици". Талантливата българка представя първия си проект у нас в рамките на фестивала "Фотофабрика".

жени избрали живеят мъже
bnt avatar logo
от БНТ
22:55, 31.08.2016
Чете се за: 00:53 мин.
Още

Когато ги погледнете за първи път, със сигурност ще видите мъже. Всъщност - някои от тях дори не помнят, че някога не са били. От нежността и ранимостта може да няма и следа, но тук-там издайнически се прокрадват женски черти. Бурнеши - така наричат тези жени в Албания: жените, дали обет да живеят като мъже. В името на семейната чест.

Пепа Христова, фотограф: "Да дадеш една дума и да я спазваш един цял живот и да няма мърдане оттам. Традицията се появява през Средновековието, защото повечето семейства тогава са оставали без мъж. Може би една причина за това е вендетата - кръвното отмъщение. И по този начин семейството остава без чест и само една глава на семейството може да спаси това".

По-късно към основната причина да се откажат от своята идентичност, се прибавят и други - да бъдат "клетвени девици" е начин да избягат от уреден брак. А животът като мъже им дава свобода, която в техния свят означава уважение.

Пепа Христова, фотограф: "Зрителят сам може да реши какво са те - дали са щастливи или не и дали са важни тия ценности, загубени вече в съвременното обществото. Мен лично много ме впечатляваше тази промяна на физиката само чрез мисълта".

Най-младата бурнеша, застанала пред обектива на Пепа Христова, е на 30 години. И макар отмираща, традицията все още властва над живота. Защото там, където казват, че планините са "прокълнати" от Дявола, а обществото е патриархално, да се превърнеш от жена в глава на семейството не е въпрос на личната прищявка, а на оцеляване на най-близките ти хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европарламентът се готви за преговорите по бюджета на ЕС за 2017 г.
Европарламентът се готви за преговорите по бюджета на ЕС за 2017 г.
Обществени съвети в училищата от новата учебна година
Обществени съвети в училищата от новата учебна година