Жените на Европа изпратиха Българското председателство на Съвета на Европейския съюз от Витоша. Докато премиерът Бойко Борисов предаваше ключа към Общността на пикник в Алпите, в хижа „Алеко“ на едно място се събраха представителки на правителството и половинките на европейски посланици у нас. Целта беше заедно да изкачат Черни връх като метафора за успехите на България през последните 6 месеца.

София

Планината обаче ги посрещна с дъжд и ветрове.

Но те отвърнаха с песни.

Сред ентусиастите беше и съпругата на австрийския посланик у нас - г-жа Женевиев Хаузер. Но заради бурята техните пътеводители от Български туристически съюз им препоръчаха по-скоро да останат в подножието на върха. И предрекоха безоблачно бъдеще за България и Балканите след председателството.

проф. д-р Алексей Стоев - председател на български туристически съюз: Успяхме да изкачим върхове! Дадохме един ясен знак на обединена Европа, че т.н. Балкански полуостров от тук нататък ще е място, където ще се раждат позитивни инициативи. Главно в общите енергийни проекти, главно в рамките на общи пътища. Като казвам Балкански полуостров разбирам и страната, която носи запазения знак за Балкански полуостров, където се намира така наречената Стара планина или Балкана, която е дала името на Балканския полуостров, а именно това е нашата родина България.
Австрия пое от България председателството на Съвета на ЕС

Австрия пое от България председателството на Съвета на ЕС

България символично предаде на Австрия председателството на Съвета на Европейския съюз. Това стана в ски курорта Шладминг.Вижте как в репортажа на спе...

Въпреки всичко, жените на Европа решиха да последват съвета на Щастливеца: „Опознай родината, за да я обикнеш“.

Метеорологичните условия не позволиха на ентусиастите да изкачат Черни връх, но пък ще се разходят до Меча поляна.

И така на свеж въздух да обсъдят бъдещето на Европа.