НОВИНИ

Жените в Саудитска Арабия гласуват и участват за първи път в избори

Жените в Саудитска Арабия гласуват за първи път. В безпрецедентните местни избори те могат и да се кандидатират за членове на общински съвети.Това право им беше предоставено от покойния крал Абдула през 2011-та година.Резултатите ще бъдат ясни утре, но наблюдателите смятат, че дамите нямат големи шансове успех.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:40, 12.12.2015
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Жените в Саудитска Арабия днес преживявят изключителен ден.В свръхконсервативното кралство те са обект на редица ограничения - не могат да шофират, да имат банкова сметка , а за да работят или пътуват им трябва разрешението на мъж.

Строгото полово разделение тук повелява не само отделни места за събирания , но сега и забрана за кандидатките да се срещат очи в очи с избиратели . Така че ,мъжете гласоподаватели предлаганата програма през стена. Една от кандидатките е лекар в Рияд.

Амал Бадер Ал Деен - педиатър: "Когато кралят ни разреши да се кандидатираме започнах да мисля за програма, събуждах се през нощта. А да видя плаката си е наистина вълнуващо".

Над 130 000 дами са се регистрирали да гласуват. Мъжете са един милион и 350 000. От 6917 кандидати за общински съвети едва 979 са жени.

Нажд Мохамад - гласоподавателка в Рияд: "Толкова съм горда, надявам се всяка жена да бъде избрана днес".

Не всички са доволни от промяната.

Абдула Ал Майтеб - гласоподавател в Рияд: "Знаем, че жените са половината от обществото, но тяхната роля не е тук, тяхната роля е у дома, в домакинството и отглеждането на поколение. Ако им разрешим, се занимават с подобна работа, кой ще отглежда синовете ми?!".

Саудитска Арабия стана последната страна в света , която даде право на жените да гласуват. Изключение прави Ватиканът, където мъжете кардинали избират папата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парите за празниците
Парите за празниците
Временно похитиха един от синовете на Кадафи
Временно похитиха един от синовете на Кадафи